Menu Zavřít

Schválená politická vodítka pro brexit jsou nekompromisní, tvrdí Zaorálek

27. 4. 2017
Autor: čtk

Poprvé bez svého britského kolegy, tedy v počtu 27, se dnes v Lucemburku sešli k diskusi ministři členských zemí EU odpovědní za unijní problematiku. Jde o formát, ve kterém budou jako Rada pro všeobecné záležitosti v následujících měsících dohlížet na vývoj jednání o odchodu Velké Británie z bloku. Dnes potvrdili podobu politických vodítek pro začínající vyjednávání, závěrečný souhlas dá v sobotu mimořádný summit EU.

Maltský vicepremiér Luis Grech, který diskusi jako zástupce předsednické země řídil, schůzku označil za jednoznačný a nevídaný signál důvěry, jednoty a shody sedmadvacítky. „Je to velmi dobrý začátek těžkých jednání, která před námi leží,“ prohlásil.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek míní, že jednání budou komplexní.

„Může to být samozřejmě celé dost složité, tak jako rozvody a podobné věci v realitě bývají,“ upozornil v Lucemburku novináře. Odchod Británie je podle něj „chyba a škoda pro všechny“, EU si jej ale nepřála. „Naše pozice do jednání s Británií ale těžko mohla být formulována jinak,“ poznamenal Zaorálek, který podobu politických vodítek označil za „poměrně nekompromisní“.

Ministři dnes potvrdili mírně upravenou podobu obecných politických vodítek pro jednání o takzvaném brexitu. Ta koncem března nabídl šéf unijních summitů Donald Tusk poté, co Londýn devět měsíců od referenda, které o věci rozhodlo, oznámil záměr z unie odejít. Definitivně mají Tuskovy politické mantinely pro jednání schválit v sobotu na mimořádné schůzce premiéři a prezidenti bloku, kteří také z unijní strany rozhodnou o začátku vyjednávání.


V Británii byly vypsány předčasné volby. Čtěte zde:

Mayová si chce upevnit pozici. Na červen chystá předčasné volby

Britská premiérka Mayová má nelehký úkol. Přivést Spojené království úspěšně k realizaci brexitu.


Podle Zaorálka jsou ve dnes schváleném textu ošetřeny všechny věci, na kterých má Česká republika zájem. „Z naší strany jsme připraveni. Víme, kde stojíme. A řekli jsme jasně, čím se budeme při tom jednání řídit,“ poznamenal ministr.

Materiál se následně stane podkladem, na jehož základě Evropská komise vytvoří konkrétní a závazný mandát pro tým unijního vyjednávače pro brexit Michela Barniera. Na práci jeho týmu bude průběžně za členské země dohlížet právě Rada pro všeobecné záležitosti (GAC).

Jednání budou mít několik fází

Vyjednávání samotná začnou až po britských parlamentních volbách 8. června, skončit by měly před koncem roku 2018, tak aby se Británie po příslušných ratifikacích ocitla mimo unii na jaře roku 2019.

Grech dnes novinářům připomněl, že vodítka jako hlavní cíle definují zachování integrity unijního jednotného trhu, rovnováhu mezi právy a povinnostmi obou stran, žádné dohody o různých sektorech obchodu, pravidlo, že dokud není domluveno vše, není domluveno nic a také, že ostatní státy unie nepovedou s Brity separátní jednání. Pro sedmadvacítku je klíčové co nejdříve vyřešit záruky zachování práv unijních občanů v Británii, problematiku finančního vyrovnání a otázky týkající se hranic, především v souvislosti se Severním Irskem. „Je v našem zájmu vyhnout se nejistotě,“ zdůraznil Grech.

„Důležité je, že jsme se shodli na ochraně základních svobod, na kterých je založena Evropská unie,“ upozornil Zaorálek.

BRAND24

Unie také trvá na rozfázování jednání. Teprve až se zásadním způsobem posunou jednání o brexitu samotném, bude možné začít jednat o nové podobě vzájemných vztahů. O vhodném načasování druhé fáze má rozhodnout unijní summit, například na konci letošního roku. Ve druhé fázi by se kromě obchodu měla vyjednávat například i podoba budoucí bezpečnostní spolupráce.

Přečtěte si také:

Obchodní výhody členství v EU jsou převážně imaginární, tvrdí institut

Brexit může poškodit rating unie

Brexit je jako rozvod s 28 ženami, říká britský exministr financí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).