Menu Zavřít

Schäuble je proti krácení financí z EU kvůli přijímání uprchlíků

7. 3. 2017
Autor: čtk/ap

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU) je proti tomu, aby se evropským zemím, které nechtějí přijímat uprchlíky, krátily dotace z Evropské unie. Je třeba chápat rozdíly uvedl. O krácení dotací, které by se mohlo dotknout i České republiky, ale mluví další němečtí politici, včetně kandidáta sociální demokracie na kancléře Martina Schulze.

Schulz, kterému aktuální volební průzkumy dávají dobré šance vyhrát volby, o spojitosti mezi přijímáním uprchlíků a čerpáním evropských fondů hovoří opakovaně. Německu, které v posledních dvou letech přijalo velkou část běženců směřujících do Evropy, se podle něj nedostalo solidarity ode všech evropských zemí.

Schäuble dnes možné krácení evropských fondů odmítl. „Já jsem přesvědčen o tom, že se v Evropě musíme snažit přemýšlet o rozdílných situacích v jednotlivých evropských zemích,“ uvedl. „Proto jsem pochopil, že připravenost a schopnost přijímat lidi z jiných kontinentů je na základě odlišných zkušeností rozdílná,“ řekl také zahraničním novinářům.


Čtěte:

Počet mimoevropských přistěhovalců v Německu se výrazně zvýšil

Uprchlíci z Eritreje na nádraží v německém Rosenheimu


Záležitost se podle něj nedá řešit tím, že se řekne 'Když vy něco nesplníte, tak vám něco sebereme'. To k ničemu nepovede, míní. Je podle něj třeba hledat jiné řešení. Jak by konkrétně mohlo vypadat, nenaznačil. Poznamenal ale, že není možné veškerou zátěž nechávat na zemích jako je Řecko nebo Itálie, které nesou zodpovědnost za ochranu schengenských hranic.

Jednou ze zemí, která povinné přerozdělování uprchlíků odmítá, je i Česká republika. Česko by do konce letošního roku zčásti dobrovolně a zčásti kvůli povinným kvótám mělo přijmout několik tisíc uprchlíků. Ve skutečnosti jich zatím koaliční vláda Bohuslava Sobotky, který je stejně jako Schulz sociální demokrat, přijala jen velmi málo a podle všeho nesplní ani svůj dobrovolný závazek.

BRAND24


Z evropské politiky dále čtěte:

Německo je odhodláno zvýšit výdaje na obranu. Jsme k tomu zavázáni, říká Merkelová

Německo a Francie musí stabilizovat EU, shodli se Merkelová a Cazeneuve

 Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský premiér Bernard Cazeneuve


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).