Menu Zavřít

Protikuřácký zákon se vrátí do Sněmovny

30. 5. 2016
Autor: wikimedia.org

Vláda znovu posílá do Sněmovny návrh protikuřáckého zákona, který poslanci minulý týden zamítli i hlasy koaličního hnutí ANO. Ministři dnes na jednání jednomyslně schválili nový návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který zapracovává i pozměňovací návrhy schválené v dolní komoře vyjma návrhu poslance Marka Bendy (ODS). Informoval o tom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nová pravidla by podle něj měla platit od ledna.

Někteří poslanci ANO předchozí návrh nepodpořili, vadila jim možnost zavedení kuřáren v restauracích, kterou prosadil Benda. Vládní partneři si stěžovali na opakované porušení koaliční smlouvy ze strany hnutí a hovořili o podlehnutí tabákové lobby. „Věřím, že zákon už v Parlamentu znovu nezhavaruje a koaliční partneři se k jeho schválení postaví zodpovědně, aby mohl začít platit od roku 2017,“ uvedl dnes Sobotka.

Minulý pátek si vládní strany vyjasnily postoje ze středečního hlasování na jednání koaliční rady. Sobotka po něm novinářům řekl, že koalice zkusí návrh prosadit zrychleně. K předpisu se totiž při projednávání sešly ve Sněmovně dvě stovky pozměňovacích návrhů, čemuž chce vláda předejít i tím, že je Němeček zapracoval.

Návrh je s výjimkou Bendovy úpravy podle premiéra v podobě, jak prošel třetím čtením ve Sněmovně, než byl zamítnut. Obsahuje tak zákaz kouření cigaret či doutníků v restauracích, ale naopak možnost kouřit tam vodní dýmky a elektronické cigarety. Zakazuje i kouření na nekrytých zastávkách veřejné dopravy či v zoo s výjimkou vnějšího prostoru vyhrazeného ke kouření.

BRAND24

Protikuřácký zákon vyvolal rozkol ve vládní koalici. Čtěte:

Babiš už odepisuje vládu: „Jsem z toho otrávený“

Andrej Babiš

Zákon také upravuje zacházení s alkoholem. Původní návrh umožňoval na sportovní akci přístupné veřejnosti prodej a podávání alkoholických nápojů do 4,3 procenta objemového alkoholu, tedy piva. Poslanci normu zmírnili a povolení rozšířili i na víno. Lihoviny lze prodávat jen na veřejnosti přístupné slavnosti, tradiční, kulturní a taneční akci. Příležitostný prodej alkoholu původně navržený jen pro výroční trhy je po odhlasování poslanců možný na jakémkoli trhu, tedy například i tzv. bleším.

Oproti původnímu znění se v upraveném návrhu také umožňuje prodej a podávání alkoholických nápojů i v dopravních prostředcích pro zájezdovou dopravu, cestovní ruch, nostalgické, historické a propagační jízdy a jízdy na objednávku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).