Menu Zavřít

Příměří v Sýrii se o dva dny prodlouží, shodli se Kerry s Lavrovem

14. 9. 2016
Autor: ČTK

Americký ministr zahraničí John Kerry a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov se během dnešního telefonátu shodli na prodloužení příměří v Sýrii o 48 hodin. Informoval o tom mluvčí americké diplomacie. Klid zbraní byl zahájen v pondělí, podle obou diplomatů je vcelku dodržován a jeho prodloužení umožní dopravit do krizových oblastí potřebnou humanitární pomoc.

Podle ruské armády bylo ovšem příměří během prvních dvou dní porušeno šedesátkrát, a to zejména ozbrojenou opoziční skupinou Ahrár aš-Šám, ale i dalšími povstaleckými hnutími. Syrské vládní síly údajně na tyto útoky nijak nereagovaly a palbu neopětovaly.

Telefonát mezi Lavrovem a Kerrym jako první potvrdila ruská diplomacie. Ministři prý debatovali rovněž o společném boji proti Islámskému státu a Frontě dobytí Sýrie, což je bývalá fronta An-Nusra napojená na Al-Káidu. Ruský šéfdiplomat rovněž vyzval Spojené státy, aby splnily svůj slib a rozlišovaly mezi opozičními bojovníky, které podporují, a těmi, kteří jsou členy bývalé fronty An-Nusra a dalších radikálních jednotek.

Ruské tiskové agentury dnes informovaly, že letounům ruské armády se podařilo zabránit útoku na starobylé město Palmýra, který plánovali islamisté. Palmýra byla téměř rok do letošního března v rukou radikálů z Islámského státu, nyní jí má pod kontrolou opět syrská vláda. Ruské jednotky prý usmrtily 250 ozbrojenců a zničily asi 15 automobilů s nákladem zbraní.

BRAND24

Ruské úřady informovaly již v úterý o několika obětech porušování příměří zejména v okolí Halabu. Opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, nicméně nezaznamenali během uplynulých 48 hodin smrt žádného civilisty ani bojovníka. Jak SOHR dnes uvedla, během klidu zbraní došlo po celé zemi k několika incidentům, jak k povstaleckému ostřelování, tak k náletům provedeným vládními jednotkami. Ty způsobily materiální škody a zranění, nikoli však úmrtí.

Příměří, jež vyjednalo minulý týden Rusko a Spojené státy, je zatím podle shodného hodnocení Moskvy i Washingtonu až na výjimky dodržováno. V Sýrii vládl letos klid zbraní krátce od února, avšak znepřátelené strany se brzy vrátily na bojiště.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).