Menu Zavřít

Praha se pokusí získat sídlo Evropského bankovního úřadu. Vláda podá přihlášku

24. 7. 2017
Autor: EBA

Česko se pokusí po odchodu Velké Británie z Evropské unie získat pro Prahu sídlo Evropského bankovního úřadu (EBA). Vláda dnes definitivně schválila podání přihlášky, řekl během jednání zmocněnec pro kandidaturu Karel Dobeš. Česko podle něj bude mít velkou konkurenci, jako svou výhodu prezentuje například bezpečnost a dobrou přístupnost hlavního města. Jasno o tom, kam se EBA z Londýna přestěhuje, by mělo být v listopadu.

Úřad by mohl sídlit v plánované budově realitní skupiny CPI Group miliardáře Radovana Vítka na pražské Pankráci, řekl webu E15 Dobeš. Stavba by měla být dokončena v roce 2019. Dobeš dnes dále uvedl, že Česko řadu potřebných informací již nemusí dokládat, protože Praha pět let úspěšně hostí sídlo Evropské agentury pro globální navigační družicový systém (GSA). Právě kvůli zkušenostem se stěhováním GSA do Prahy jmenoval kabinet v červnu zmocněncem Dobeše.

Mezi kritéria pro hostitelské město patří také dostupnost a dostatek vzdělávacích zařízení pro děti zaměstnanců agentur. Hodnotit se bude i přístup na trh práce, k sociálnímu zabezpečení a zdravotní péči pro děti a partnery zaměstnanců. Česko své výhody shrnuje v anglicky psané brožuře. „Velkým plusem Prahy je bezpečnost, Praha je jedno z nejkrásnějších měst v Evropě. Taky jsme podtrhli, že lidé, kteří pracují v GSA, jsou v Praze velmi spokojeni,“ řekl Dobeš. Vláda s Evropskou komisí řeší i možnou nevýhodu, že by zaměstnancům EBA po příchodu z Londýna významně klesly příjmy.

Podle průzkumu agentury Ipsos je Praha mezi 60 světovými metropolemi v atraktivitě pro bydlení, byznys a cestovní ruch na 30. místě. Nejlépe ji respondenti ze 26 zemí hodnotili v turistické oblíbenosti, kde jí patřilo 15. místo. Naopak u možnosti pracovního uplatnění se Praha umístila až v poslední třetině, v kategorii bydlení byla na průměru.


Evropský bankovní úřad v Praze? Dobrý nápad, myslí si starosta londýnské City

 Starosta londýnské City Andrew Parmley


EBA by v Česku sídlil v budově, která je zatím ve výstavbě. Kvůli specifickým požadavkům EBA na kanceláře a zasedací místnosti by úřadu nepronajímal budovu stát, ale soukromý subjekt. „Žádná přestavba budovy by v tom čase nebyla možná. Jedná se asi o 4000 metrů čtverečních, které musejí být volně přestavitelné,“ uvedl Dobeš.

Na postupu, který povede k rozhodnutí o novém sídle EBA a také Evropské lékové agentury (EMA), se dohodla před měsícem Evropská rada. Členské státy musejí podat kandidaturu do 31. července, následovat bude jejich nezávazné zhodnocení. V říjnu se uskuteční politická rozprava a v listopadu hlasování. Nejprve se bude rozhodovat o EMA, o kterou usiluje například Slovensko, vítěz se pak nemůže dál ucházet i o EBA.

Evropský bankovní úřad
EBA byl založen v roce 2011 v reakci na světovou finanční krizi. Působí jako regulátor bankovního sektoru v EU, jeho úkolem je mimo jiné formulovat a koordinovat bankovní pravidla.

Zájem stát se sídlem EBA vyjádřilo vedle Česka dalších devět unijních zemí. Státní tajemník pro EU Aleš Chmelař nedávno připustil, že konkurence je vysoká. V rozhodování bude hrát roli i to, zda Česko v kandidatuře podpoří také jiné země. Minulý týden se stěhováním unijních agentur z Londýna zabývali premiéři států visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Slovenska, Maďarska a Slovenska. Shodli se na tom, že minimálně jeden ze dvou úřadů by měl být ve střední Evropě.

BRAND24

Dále čtěte:

Stěhování kvůli brexitu: Banky přesunou tisíce pracovních míst

Vláda chce, aby bankovní úřad EU sídlil v Česku. Pomoci má zkušený Dobeš

Karel Dobeš, Galileo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).