Menu Zavřít

Potvrzeno: Guvernérem ČNB bude Rusnok

17. 5. 2016
Autor: ČTK

Miloš Zeman dnes jmenoval novými členy bankovní rady České národní banky Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého. V bankovní radě nahradí od července guvernéra ČNB Miroslava Singera a člena rady Kamila Janáčka. Prezident zároveň potvrdil, že novým guvernérem se stane Jiří Rusnok.

Singerovi končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován. Janáček byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 1. červenci 2010. „Já jsem velmi rád, že pana Bendu a Nidetzkého tak svým způsobem potkám vlastně ve dveřích. Myslím si, že jsou to osoby, které do bankovní rady patří,“ uvedl dnes Singer.

Nového guvernéra jmenuje prezident 25. května. Stane se jím stane dosavadní člen bankovní rady Jiří Rusnok.

Benda je nyní poradcem bankovní rady v ČNB. Předtím působil jako hlavní ekonom v BH Securities a jako analytik ING Bank. Nidetzký působí nyní v pojišťovně NN (dříve ING). Předtím pracoval například v ČSOB pojišťovně nebo skupině České spořitelny. Ve skupině ING, mimo jiné jako šéf penzijního fondu, působil od roku 2003 do roku 2013 i Rusnok.

BRAND24

„Oba noví členové jsou bývalými kolegy Rusnoka z ING, a jejich jmenování tak naznačuje, že prezident Zeman v tomto ohledu dává Jiřímu Rusnokovi velkou volnost ve výběru. Pozice nastávajícího guvernéra ČNB tak bude v bankovní radě velmi silná,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Zároveň upozornil na to, že Benda v minulosti patřil mezi kritiky intervenčního režimu a názory Nidetzkého nejsou známé. „V tuto chvíli se ale nedomnívám, že by nová jména přinesla prudkou změnu v politice slabé koruny,“ dodal.

Přečtěte si rozhovor s končícím guvernérem ČNB

Miroslav Singer: Intervence nás dostaly na špičku

 Miroslav Singer

Ani jeden z nově jmenovaných nebude podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy pro finanční trhy nepříjemným překvapením. „Jde o osoby, které jsou v odborných kruzích považovány za kredibilní profesionály, přičemž se nejedná o žádné neřízené střely. To pravděpodobně při jejich nominaci hrálo také nezanedbatelnou roli,“ uvedl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).