Menu Zavřít

Podvod? V žádosti o dotace na Čapí hnízdo měly být nepravdivé údaje

20. 3. 2017
Autor: čtk

Dotace na výstavbu Čapího hnízda na Benešovsku neměla být udělena. Žádost totiž obsahovala nepravdivé údaje. Uvedl to dnes server Neovlivni.cz, podle kterého šlo o podvod. Farmu vlastní Agrofert, který patří do svěřenských fondů ministra financí Andreje Babiše (ANO). Babiš i Agrofert dlouhodobě odmítají, že by byl v dotačním případu porušen jakýkoli zákon. Dnes Babiš prohlásil, že k věci nemá co říct.

Server tvrdí, že má, stejně jako policie, kompletní dokumentaci ke kauze. Uvádí, že proti dotaci byli experti, které najal Středočeský kraj, jenž 50 milionů korun přidělil. Projekt podle odborníků nebyl ekonomicky životaschopný.

Další dokumenty podle serveru dokazují, že žádost o dotaci obsahovala nepravdivé údaje. Šlo třeba o dobu splácení bankovního úvěru, který měl pokrýt financování projektu. „Samotné uvedení nepravdivé doby splácení je přitom podle unijních i českých regulí důvodem, aby taková žádost o dotaci byla okamžitě zamítnuta. Stejně jako pochybnosti o ekonomické rentabilitě,“ napsal Neovlivni.cz.

Babiš dnes řekl, že se jedná o bludy šířené bývalými novináři vydavatelství Mafra, kteří z něj odešli poté, co se stal jeho vlastníkem. Autorka článku na Neovlivni.cz Sabina Slonková ale do Mladé fronty Dnes nastoupila jako šéfredaktorka poté, co Babiš Mafru ovládl. Z vydavatelství po sedmi měsících odešla.

„Já k tomu nemám co říct,“ uvedl. Údajné nedostatky v dokumentech nechtěl komentovat, protože je nepodával.

Kauzou Čapí hnízdo se zabývá policie, které končí lhůta pro ukončení vyšetřování na konci března. Okolnosti získání dotace prověřuje také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

BRAND24

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky změně dosáhla na evropskou dotaci, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš loni v březnu řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Přečtěte si komentář Pavla Párala:

14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být ministrem financí

14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl vykonávat funkci ministra financí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).