Menu Zavřít

OPEC a další těžaři zváží, zda prodloužit omezení těžby ropy

26. 3. 2017
Autor: Pixabay.com

Společný výbor ministrů ze zemí OPEC a států mimo tuto organizaci se dohodl, že je zapotřebí prozkoumat, zda by měla být dohoda o snížení těžby prodloužena o šest měsíců. Výbor o tom informoval po dnešní schůzce v Kuvajtu. Nynější omezení platí do konce června a klíčové těžební země se v něm zavázaly snížit produkci o téměř 1,8 milionu barelů denně.

Návrh komuniké původně obsahoval pasáž, podle které komise „doporučuje šestiměsíční prodloužení“ dohody. Konečná verze komuniké však uvádí pouze to, že výbor pověřil technickou skupinu a sekretariát OPEC, aby přezkoumaly podmínky na trhu a v dubnu oznámily, zda doporučují dohodu prodloužit. Podle jednoho ze zdrojů agentury Reuters stála za změnou textu skutečnost, že výbor nemá k vydání doporučení potřebný mandát.

Výbor uvedl, že s dosavadním pokrokem při dodržování dobrovolného omezení těžby je spokojen. Všechny účastníky dohody vyzval, aby se snažili slib dodržovat na 100 procent. V únoru signatáři dohodu o snížení produkce dodržovali z více než 90 procent.

Členové OPEC se koncem loňského listopadu dohodli, že od 1. ledna na šest měsíců sníží těžbu o 1,2 milionu barelů denně, aby omezili nadbytečné dodávky na trh a podpořili ceny. K dohodě se připojily i některé další významné těžařské země v čele s Ruskem, které souhlasily s omezením produkce o dalších 558 tisíc barelů denně.

Ceny ropy se díky dohodě dostaly nad 50 dolarů za barel. To však přimělo ke zvyšování produkce těžaře ve Spojených státech, kteří se k dohodě nepřipojili. Růst těžby v USA tak nyní podkopává snahu OPEC omezit převis nabídky nad poptávkou.

BRAND24

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak uvedl, že zatím nelze říct, zda bude dohoda o snížení těžby prodloužena. Upozornil, že dohoda nyní funguje dobře a je dodržována z 94 procent. Předpověděl také, že světové zásoby ropy ve druhém čtvrtletí klesnou.

Čtěte více:

Boj mezi Rusy a Saúdy o prvenství na ropném trhu se přenáší i do Česka

OPEC dál ztrácí kontrolu nad cenou ropy

Rusko nesnižuje těžbu ropy, jak se dohodlo s kartelem OPEC


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).