Menu Zavřít

Německý expert kritizuje Česko za zanedbávání kontrol u hranic. Chovanec si chce stěžovat

13. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Expert na otázky vnitřní bezpečnosti německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Armin Schuster kritizoval Česko a Polsko za zanedbávání dohodnutého pátrání v blízkosti hranic. Agentuře DPA řekl, že obě země jsou sice aktivní na vnějších hranicích schengenského prostoru, ale zanedbávají ty vnitřní. Proti tomuto tvrzením se ohradil český ministr vnitra Milan Chovanec, podle něhož taková prohlášení znevažují česko-německou policejní spolupráci.

Podle Schustera by možné nedostatky měla co nejrychleji prověřit Evropská komise a případně vůči daným státům zahájit řízení kvůli porušení unijních smluv.

Schuster poukázal na rozsáhlé nedostatky v několika sousedních zemích v souvislosti s vysokým počtem osob, jež německá policie minulý týden zadržela při hraničních kontrolách obnovených kvůli summitu G20, který se konal v Hamburku na konci minulého týdne.

Při přechodně obnovených kontrolách přímo na německých hranicích zadržela německá policie podle agentury DPA 744 hledaných osob. Od 12. června do minulého víkendu bylo na německých hranicích denně nasazeno v průměru 3500 policistů.

„Tento úspěch při pátrání ukazuje, že v Evropě bohužel platí heslo 'volná jízda pro pachatele',“ řekl Schuster DPA. Dohodnuté pátrání v příhraničí podle něj v přiměřeném rozsahu provádějí jen Německo, Švýcarsko a „nově také Rakousko“.


Hvězda summitu G20? Angela Merkelová

Kuřácký koutek Daniela Deyla


Jako příklady zemí, jejichž nedostatečné příhraniční kontroly by měla prověřit Evropská komise, uvedl Českou republiku a Polsko, které jsou podle něj sice aktivní na vnějších schengenských hranicích, ale vnitřní hranice zanedbávají. Podle Schustera jde především o problém při stíhání drogových deliktů a krádeží.

Ministr Chovanec se proti Schusterovým prohlášením ohradil a oznámil, že se chce obrátit na německého ministra vnitra, protože podobná tvrzení podle něj znevažují česko-německou policejní spolupráci.

Chovanec uvedl, že česká policie je s německými partnery v úzkém kontaktu a o žádných problémech ve vzájemné spolupráci na vnitřních hranicích Schengenu nemá informace.


Chovanec: Česko pomůže Itálii se zavedením konceptu detencí. Čtěte více

 Ministr vnitra Milan Chovanec


„Při konání summitu G20 byly zřízeny společné hlídky české a německé policie v příhraničních oblastech, při kterých probíhala nepřetržitá výměna informací. Dle informací Policie ČR osoby, které německá policie zajistila, měly pobytový vztah k SRN. Z toho důvodu jsou vedeny jako osoby v pátrání v systému německé policie, nikoliv v systému České republiky, a zadržela je až německá strana,“ podotkl Chovanec.

Pátrání do určité vzdálenosti od státních hranic provádějí policejní hlídky, které v blízkosti hranic monitorují provoz a zastavují některé automobily, zejména kvůli namátkovým kontrolám.

BRAND24

Chovanec upozornil, že Česká republika je při aktivitách na vnitřních hranicích vázána schengenskými pravidly o neprovádění kontrol. Na vnitřních hranicích ale Česko zintenzivnilo kontroly v souvislosti s migrační krizí a schengenské hodnocení ze strany Evropské komise z letošního jara podle Chovance na české straně neshledalo nedostatky.

Přečtěte si také:

Rakouský kancléř klidní Itálii. Tanky prý do Brenneru nejedou a kontroly se neplánují

Do amerických voleb Rusko nezasahovalo, zopakoval Putin na G20

Horká půda pro G20. V Hamburku demonstrovaly tisíce lidí už týden před summitem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).