Menu Zavřít

Mubarak je nevinný, rozhodl egyptský soud. Podíl na vraždách demonstrantů nenese

2. 3. 2017
Autor: čtk/AP

Nejvyšší egyptský odvolací soud dnes v Káhiře pravomocně zprostil bývalého prezidenta Husního Mubaraka obvinění z podílu na vraždách demonstrantů během povstání v roce 2011, informovala agentura Reuters. Tehdejší revolta v rámci takzvaného arabského jara ukončila Mubarakovu 30letou vládu v zemi.

„Soud shledal obžalovaného nevinným,“ řekl soudce po dnešním jednání v kauze usmrcených demonstrantů. Proti verdiktu se podle zahraničních agentur již nelze odvolat ani v civilním řízení.

V červnu 2012 byl Mubarak odsouzen k doživotnímu vězení za podíl na smrti skoro 850 lidí při nepokojích, jež vedly k jeho pádu. V lednu 2013 přijal kasační soud Mubarakovo odvolání a nařídil nový proces. V listopadu 2014 soud v opakovaném řízení Mubaraka zprostil viny. Proti exprezidentově osvobození se odvolal žalobce a loni byl nařízen dnes ukončený nový proces.

BRAND24

Mubarak čelil stíhání i za zpronevěru více než 13 milionů eur z rozpočtu prezidentských paláců. V tomto řízení byl v květnu 2014 odsouzen ke třem rokům vězení. Odvolací soud sice rozsudek v lednu 2015 zrušil, ale i v novém procesu byl exprezident v květnu 2015 opět odsouzen na tři roky vězení. Loni 9. ledna tento verdikt potvrdil odvolací soud.

Mubarakův pád
Osudným se Mubarakovi staly nepokoje v arabském světě v roce 2011. Jeho odstoupení požadovali demonstranti od vypuknutí protivládních protestů v Egyptě 25. ledna. Prezident opustil úřad 11. února a s rodinou odjel do letoviska Šarm aš-Šajch. Od dubna byl hospitalizován v tamní nemocnici, jeho zdravotní stav se stal předmětem spekulací. V květnu 2011 prokurátor Mubaraka a jeho syny obvinil z vraždy stovek demonstrantů, zneužití moci, plýtvání veřejnými prostředky a z nezákonného obohacování.

V červnu 2012 byl odsouzen k doživotnímu vězení za podíl na smrti demonstrantů při nepokojích, jež vedly k jeho pádu; během 18 dnů protestů bylo zabito skoro 850 lidí.

V lednu 2013 přijal kasační soud Mubarakovo odvolání proti trestu doživotního vězení a nařídil nový proces. V srpnu téhož roku byl exprezident propuštěn z vazby do domácího vězení do vojenské nemocnice jižně od Káhiry. V opakovaném procesu byl pak Mubarak v listopadu 2014 stejně jako sedm bývalých vysokých představitelů jeho režimu zproštěn viny. Proti exprezidentově osvobození se odvolal žalobce a loni byl nařízen nový proces, který byl dnes ukončen.

Dále čtěte:

Egypt potvrdil 20 let pro exprezidenta. Mursí se už nemůže odvolat

Egypt dostane v rámci úvěrového programu 300 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).