Menu Zavřít

Mírová dohoda naplněna. Kolumbijští rebelové z FARC dokončili proces odzbrojení

27. 6. 2017
Autor: čtk

Povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) dokončili na základě mírové dohody uzavřené loni v listopadu s kolumbijskou vládou proces odzbrojení. Uvedla to mise Organizace spojených národů v této jihoamerické zemi. V rukou rebelů zůstává již jen dohodnutý zlomek z původně drženého počtu zbraní.

Mise OSN v prohlášení uvedla, že obdržela 7132 zbraní patřících původně levicovým rebelům. Malá část zbraní zůstane na základě dohody s vládou ještě měsíc v rukou FARC, které s jejich pomocí budou zajišťovat bezpečnost 26 „mírových táborů“, v nichž se už v únoru shromáždilo sedm tisíc jejich bojovníků. V těchto táborech se rebelové připravují na integraci do běžného civilního i do politického života.

Oznámení o odzbrojení OSN zveřejnila pouhý den před plánovaným setkáním kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santose s vůdcem FARC Rodrigem Londoněm přezdívaným Timochenko. Na schůzce v jednom z táborů oslaví ukončení odzbrojovacího procesu.

Odevzdané zbraně by měly být nyní roztaveny a použity při budování mírových pomníků v Kolumbii, sídle OSN v New Yorku a v kubánské Havaně, kde se čtyři roky vedla mírová jednání mezi povstalci a kolumbijskou vládou.

Radikálně levicové hnutí FARC
FACR má v současnosti zhruba 7000 členů, založil v roce 1964 Manuel Marulanda, zvaný Tirofijo (Přesná rána). Vedl je až do své smrti v březnu 2008. Tehdy mělo hnutí asi 16 tisíc členů a ovládalo zhruba třetinu Kolumbie, zejména jih země. Finance získávalo z obchodu s drogami a prostřednictvím únosů a vydírání.

Občanská válka v Kolumbii, do níž se zapojily tři desítky povstaleckých skupin a extrémně pravicových polovojenských milicí, si za více než půl století vyžádala životy více než čtvrt milionu lidí. Kromě toho je přes 60 tisíc osob nezvěstných a 7,1 milionu obyvatel bylo nuceno opustit své domovy.

BRAND24

Kolumbijská vláda a levicoví radikálové z FARC se na ukončení bojů dohodli loni v září po čtyřletých jednáních v Havaně. Dokument ale odmítli voliči v říjnovém referendu. Nelíbilo se jim zejména to, že se někdejší povstalci budou moci účastnit politického života. To ale zakotvila i nová listopadová dohoda, kterou už vláda voličům k lidovému hlasování nepředložila a kterou schválil jen parlament.

Přečtěte si také:

Kolumbijský prezident rozdá odměnu za Nobelovku obětem války

Další šance na mír. Kolumbijská vláda a povstalci uzavřeli novou dohodu

Historická chvíle v Kolumbii: mír po 52 letech


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).