Menu Zavřít

Mayová začne o brexitu jednat krátce po volbách. Po voličích chce silný mandát

29. 5. 2017
Autor: ČTK

Britská premiérka Theresa Mayová potvrdila jako datum zahájení jednání o odchodu Británie z Evropské unie 19. června, tedy 11 dnů po parlamentních volbách. Zároveň zopakovala výzvu britským voličům, aby jí dali silný mandát.

Britové se chystají k předčasným parlamentním volbám 8. června, které vyhlásila Mayová ve snaze posílit většinu pro konzervativce a zajistit si tak větší podporu při vyjednávání s evropskými partnery. Volební podpora vládní straně ale v posledních dnech klesá.

„Tato jednání budou zahájena pouhých jedenáct dní po volebním dni a nebudou mít žádný odklad; nebude to možné,“ prohlásila Mayová s tím, že Evropané jsou připraveni na plánovaný harmonogram.


Juncker kope do Británie. Angličtina ztrácí na významu, tvrdí

Jean Claude Juncker


Země EU bude při rozhovorech Bruselu a Londýna zastupovat někdejší eurokomisař Michel Barnier, který dostal mandát vyjednávat jen o podobě „rozvodu“ tak, jak předpokládá příslušný článek 50 unijní smlouvy.

EU prosazuje vyjednávání ve fázích, kdy by rozhovory o nové podobě vzájemných vztahů - včetně spolupráce v obraně, bezpečnosti či obchodu - začaly, až bude jasný pokrok v diskusích o tom, jak zrušit více než čtyři desetiletí trvající svazek. Předpokladem je, že dosažení „významného pokroku“ a posun ke druhé fázi rozhovorů potvrdí unijní summit letos na podzim. Se začátkem debat o budoucnosti britsko-unijních Barnier počítá až „koncem letošního a začátkem příštího roku“.

BRAND24

Přečtěte si také:

Jednání o brexitu povede za Británii Mayová

Brexit je jako rozvod s 28 ženami, říká britský exministr financí

Po celé Evropě panuje velký strach a musí se řešit, říká britský exministr financí Alistair Darling.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).