Menu Zavřít

Kmoníček míří za oceán. Američané ho jako velvyslance odsouhlasili

1. 3. 2017
Autor: čtk

Dosavadní ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček se stane velvyslancem ve Spojených státech. Kancelář prezidenta dnes obdržela oficiálně prostřednictvím ambasády ve Washingtonu informaci, že dostal takzvaný agrément, tedy souhlas, informoval v tiskové zprávě mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. "Hynek Kmoníček bude nadále působit jako zahraničněpolitický poradce prezidenta republiky," doplnil.

Do funkce, ve které nahradí Petra Gandaloviče, by měl podle dřívějších informací Kmoníček nastoupit v březnu. Jeho prvním úkolem zřejmě bude příprava návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Bílém domě, kde má jednat s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Na cestě plánované na druhou polovinu dubna hlavu státu doprovodí ministři financí Andrej Babiš (ANO) a vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

V rozporu s pravidly diplomacie představil Zeman Kmoníčka jako budoucího velvyslance České republiky v USA už během své zářijové návštěvy ve Spojených státech. Obvykle nového velvyslance navrhuje ministr zahraničí vládě a po schválení je návrh předložen prezidentovi. Ten velvyslance jmenuje. Údaje o něm jsou pak odeslány přijímající zemi, která v řádu týdnů až měsíců vysloví souhlas (agrément); jeho odepření je výjimečné. Až poté je podle zvyklostí obvyklé zveřejnit jméno nového velvyslance.

Prezident loni v září v New Yorku řekl, že pověřovací listiny pro Kmoníčka už podepsal. Ministerstvo zahraničí tehdy věc odmítlo komentovat s tím, že Kmoníček dosud nemá agrément.

Kmoníček v minulosti působil jako velvyslanec v Austrálii a Indii a byl náměstkem ministra zahraničních věcí. V USA už působil jako velvyslanec ČR při OSN.

Gandalovič už ve funkci skončil. Od letošního ledna je volné i křeslo amerického velvyslance v Česku. Andrew Schapiro post opustil v den Trumpovy inaugurace. Ambasádu vedl dva a půl roku, během kterých se několikrát dostal do sporu s prezidentem Zemanem. O tom, kdo a kdy Schapira v roli velvyslance nahradí, zatím není jasno. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nedávno prohlásil, že je možné, že místo velvyslance zůstane neobsazené poměrně dlouho vzhledem k tomu, že s nástupem Trumpa končí všichni Obamovi političtí velvyslanci, tedy přibližně třetina amerického diplomatického sboru.

Mluvčí prezidenta o Kmoníčkově schválení informoval na Twitteru:

BRAND24


Hradem zmítala aféra. Čtěte více:

Forejt odchází z ministerstva zahraničí, na vlastní žádost

Jindřich Forejt


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).