Menu Zavřít

Exšéfové Vojenského zpravodajství odmítli zneužití tajné služby

25. 4. 2017
Autor: čtk

Kauza údajného zneužití Vojenského zpravodajství (VZ) je vymyšlená a vyfabulovaná. Novinářům to řekl bývalý šéf VZ Ondrej Páleník, který dnes kvůli kauze vypovídal před Obvodním soudem pro Prahu 1. Před ním obžalobu odmítl také jeho nástupce ve funkci Milan Kovanda. Kauza vedla v roce 2013 k pádu vlády premiéra Petra Nečase (ODS).

Státní zástupci tvrdí, že Vojenské zpravodajství sledovalo na podzim 2012 na základě pokynu šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové a bez vědomí ministra obrany tehdejší ženu premiéra Nečase Radku, přičemž Nagyová si tím podle nich chtěla opatřit neoprávněný osobní prospěch. Zpravodajci Páleník, Kovanda a Jan Pohůnek to popírají. Tvrdí, že prováděli tzv. kontrasledování Nečasovy rodiny.

Při opakovaném projednávání kauzy nejprve před soudem několik hodin vypovídal Kovanda, který svoje vystoupení zakončil dnes dopoledne. „Já si myslím, že klient vypovídá od začátku stejně, čili ta jeho výpověď z pondělí a dneška není ničím překvapivým,“ řekl jeho advokát Jiří Matzner.


Také si přečtěte:

Kauzu Jany Nečasové dostane k posouzení nová soudkyně

Obžaloba Nečase: přehršle odposlechů, kabelek, oblečení a šperků

Petr Nečas a Jana Nečasová (dříve Nagyová)


Páleník před soudem vypovídal zbytek dne. „V podstatě jsem argumentoval tím, čím jsem argumentoval od začátku celého trestního řízení. To znamená, že celé to je vyfabulované, vymyšlené a žádné důkazy tam nejsou,“ řekl novinářům po ukončení výpovědi Páleník. Podle něj byl postup zpravodajců v pořádku a VZ v souladu se zákonem prověřovalo možné ohrožení rodiny tehdejšího premiéra. „Nebyl žádný důvod ke sledování, k žádnému sledování nedošlo,“ zdůraznil Páleník.

Ve středu bude před soudem vypovídat poslední ze zpravodajců. Pak by měla přijít na řadu Nečasová, která se při pondělním zahájení opakovaného procesu ze zdravotních důvodů omluvila a v soudní síni nebyla v pondělí ani dnes přítomna. Podle jejího advokáta Eduarda Bruny je pravděpodobné, že bude před soudem vypovídat v květnu, kdy bude hlavní líčení pokračovat. Přesnější informace by však měl mít při středečním pokračování soudu.

BRAND24

Obvodní soud v případu poprvé rozhodoval v roce 2014, kdy Nečasové uložil trestním příkazem roční podmíněný trest, Pohůnkovo stíhání zastavil a případ Kovandy a Páleníka předal ministerstvu obrany. Po podání odporu musela soudkyně Helena Králová nařídit hlavní líčení, v němž nejprve v květnu 2015 a poté v červnu 2016 čtveřici osvobodila. Argumentovala tím, že skutky popsané v obžalobě nejsou trestnými činy a že se provedenými důkazy nepodařilo prokázat motiv k trestné činnosti předestřený obžalobou - tedy to, že Nečasová chtěla nezákonným získáním informací o životě manželky premiéra uspíšit jeho rozvod.

Osvobozující rozsudky zrušil odvolací senát, který kauzu Králové odebral kvůli pochybám o její nestrannosti. Nyní případ řeší nová soudkyně Pavla Hájková. Očekává se, že hlavní líčení potrvá několik měsíců.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).