Menu Zavřít

Dobrou noc na úpatí Krkonoš přeje Roman Janoušek

4. 3. 2017
Autor: Archiv

Městská policie posílá své děti na dovolenou, o šéfech areálu nic netuší.

Od vedení policie by člověk čekal, že půjde vzorem. Že žádná jeho aktivita nezadá důvod k přemýšlení, zda náhodou nepřeje kmotrům z druhé strany. Přesto pražští městští strážníci balí dětem kufry na rekreaci do areálu, kde vydělává právník Romana Janouška.

Tady je ráj

Na úpatí Krkonoš, jen pár kilometrů nad Vrchlabím, leží rekreační zařízení Eden Herlíkovice. Místo vypadá ideálně, je přímo pod sjezdovkou nově zmodernizovaného skiareálu. Oblíbilo si ho vedení pražské městské policie, které tam posílá v rámci benefitů děti svých zaměstnanců. Loni v říjnu dokonce šéfové strážníků podepsali s nájemcem areálu smlouvu na dva roky, konkrétně na čtyři týdenní rekreace, za 1,1 milionu bez DPH. První týdenní turnus po 115 rekreantech za 293 tisíc korun tam přijel na začátku února a další se chystá na začátek března.

Snaha městské policie o sociální výhody vypadá na první pohled chvályhodně. Ani cena ubytování lehce překračující dva a půl tisíce za plnou penzi na osobu a týden není přemrštěná. Stačí jít ale o stupínek hlouběji a podívat se na areál samotný a věci vypadají trochu jinak.

Hotel a ubytovnu má v nájmu společnost s ručením omezeným s názvem Areál Eden. Dříve se jmenovala Trueland a podle poslední zveřejněné účetní závěrky nevydělávala. V roce 2014 skončila v minusu 22 milionů korun. Za Truelandem i Areálem Eden stojí stejní muži, podnikatelé Martin Vokatý a Daniel Kučera z firmy Snowhill provozující řadu zimních středisek.


Přečtěte si o kauze Romana Janouška:

Kolibřík letí: žalobci elitního expolicistu v kauze Janoušek už nestíhají

Janouškovy důkazy byly jen hypotézy, vysvětlil soud, proč neobnovil proces

Janouškovo švýcarské konto: peníze ze Škodova paláce?

Roman Janoušek


U druhého jmenovaného se zastavme, protože vyvolává v souvislosti s kontrakty s městskou policií nejvíce otázek. Právě on bývá označován za Janouškovu spojku ve společnosti Melida, která provozuje skiareál ve Špindlerově Mlýně. S nadsázkou se říká, že je to „muž, který nosil Janouškovi lyže“. Kučera také pomáhal při zdravotnickém byznysu lékaři Petru Ullrichovi, jenž se účastnil podnikání firem, kde Janoušek vystupoval ve statutárních orgánech. Kučera měl právně radit přímo i lobbistovi Janouškovi.

Kučerovo jméno figurovalo rovněž při nákupu pozemku v Jizerských horách od Lesů ČR. Právě on koupil na samotě nad Josefovým Dolem 1124 metrů čtverečních s chalupou a následně i další pozemky. Později vše prodal bez zjevného zisku kyperské korporátní schránce, společnosti Levandres, která na místě postavila nový dům. Jednatelem firmy je bývalý pražský primátor Pavel Bém, taktéž známý Romana Janouška.

Jinak to nešlo?

Na spolupráci pražské městské policie s firmou obou uvedených pánů není nic protiprávního. Překvapivé ovšem je, jak vedení policie byznys obhajuje. „Zadavateli není známo, kdo je spolumajitelem společnosti provozující areál Eden,“ řekla vedoucí kanceláře ředitele pražské městské policie Irena Seifertová. Přesněji řečeno, městská policie se vůbec nezajímá o to, jaké pozadí mají firmy, s nimiž podepisuje milionové smlouvy.

Eden dostal zakázku bez výběrového řízení. Podle Ireny Seifertové probíhal výběr zotavovny tak, že městská policie oslovila pět subjektů a zveřejnila tendr na svém profilu. Nabídku nakonec podali tři uchazeči. „Společnost provozující areál Eden nebyla mezi oslovenými subjekty,“ doplňuje vedoucí kanceláře. Zároveň postup obhajuje, policie prý neměla jinou šanci než s Edenem smlouvu podepsat. „Vzhledem k tomu, že zadavatel použil pro zadání veřejné zakázky přísnější režim a postupoval v souladu se zákonem, nemůže veřejnou zakázku bez zákonného důvodu zrušit,“ tvrdí Irena Seifertová.

Smlouva však nakonec stejně může spadnout pod stůl. Areál Eden má totiž stejnojmenný komplex nad Vrchlabím pronajatý od státu, konkrétně od Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra. Vnitro mělo ještě před příchodem dvojice Kučera– Vokatý s areálem potíže, nájemce neplatil a zmizel, a tak muselo do objektů a pozemků investovat miliony korun. Proto je na spadnutí prodej Edenu. Pakliže ho koupí někdo jiný než firma, s níž má policie podepsánu smlouvu, bude její plnění těžko uplatňovat.

BRAND24

Na webu Zařízení služeb se už dokonce objevilo oznámení o připravovaném výběrovém řízení na prodej. Vyvolávací cena areálu o rozloze přesahující 34 tisíc metrů čtverečních je 32,5 milionu korun. Nabídky mohli zájemci posílat do 15. února. Přízeň stálých klientů je neocenitelný bonus.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).