Menu Zavřít

Chyby za dvě a půl miliardy. Účetnictví resortu spravedlnosti nesedí, zjistil NKÚ

16. 1. 2017
Autor: ČTK

Účetní závěrka ministerstva spravedlnosti za rok 2015 obsahuje chyby za téměř 2,5 miliardy korun. K takovému závěru dospěl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Vedle účetních nedostatků NKÚ zjistil, že resort spravedlnosti poskytl bez souhlasu vlády více než půlmilionový dobrovolný příspěvek do zahraničí, čímž porušil rozpočtová pravidla. Podle ministerstva je většina pochybení pouze formálního rázu. Porušení rozpočtových pravidel resort odmítl.

Ministerstvo spravedlnosti chybovalo podle NKÚ ve všech výkazech, které tvořily účetní závěrku za rok 2015. Dokument tak podle kontrolorů nepodává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví.

Více než polovinu zjištěných nesprávností tvořily nevykázané podmíněné závazky. Účetní závěrka proto obsahuje nesprávné informace o nárocích na budoucí rozpočty, upozornili kontroloři.

Ministerstvo postupovalo chybně také při odpisování dlouhodobého majetku, a to už od roku 2011, kdy organizačním složkám státu vznikla tato povinnost. Nesprávné a neúplné bylo podle NKÚ i účetnictví v oblasti transferů.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Jakub Říman v reakci na zprávu NKÚ uvedl, že převážná většina výtek se týká pouze formálních účetních pochybení. Například nevykázané podmíněné závazky nezkreslily celkový výsledek hospodaření ministerstva, ujistil mluvčí.

BRAND24

K oceňování dlouhodobého majetku resort používal zjednodušený způsob odpisování. „Dle závěrů NKÚ byl tento postup v rozporu s českými účetními standardy,“ uvedl Říman. Ministerstvo už podle něj přijalo opatření k nápravě nedostatků.
Kromě účetních nedostatků kontrola NKÚ odhalila, že ministerstvo spravedlnosti poskytlo do zahraničí dobrovolný příspěvek ve výši 543 tisíc korun, aniž mělo souhlas vlády. Ten byl přitom nutný, a ministerstvo tak podle kontrolorů porušilo rozpočtová pravidla.

S tím resort spravedlnosti nesouhlasí. Příspěvek Evropskému soudu pro lidská práva byl podle něj poskytnut z legitimních důvodů a rozpočtová pravidla neporušoval.

Čtěte dále:

Brzdy rozvoje armády? Nedostatky v koncepci, průtahy i málo peněz

Ministerstvo vnitra má v účetnictví nesrovnalosti za téměř 5 miliard

Šestkrát víc než na obraně. Uklízet pro ministerstvo práce se vyplatí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).