Menu Zavřít

Českem projel konvoj amerických a britských vojáků

26. 3. 2017
Autor: ČTK

Českem o víkendu projížděl konvoj americké a britské armády mířící z Německa do Polska. Celkem 125 vozidel a 550 lidí rozdělených do sedmi kolon od sobotního dopoledne postupně překročilo hranice v Rozvadově a zamířilo za noclehem do kasáren ve Staré Boleslavi u Prahy. Dnes vojáci jeli k česko-polské hranici, poslední část konvoje ji překročila v Náchodě po 15:00. Vojáky a techniku podobně jako při minulých přejezdech sledovaly na mostech a u silnic hloučky lidí.

Jádro konvoje tvořili američtí dragouni z 2. jízdního pluku (2. Cavalry Regiment), jeho součástí byla i padesátka Britů. Spojenečtí vojáci s sebou vezli desítky obrněnců Stryker, vozy Hummer nebo britské Šakaly. V Polsku mají působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů.

Do Česka vjela první část konvoje přes Rozvadov na Tachovsku v sobotu před 09:30. Po dálnici D5 zamířily vozy do Ostrova u Stříbra, aby natankovaly. Část konvoje měla v sobotu zpoždění, ale žádné větší problémy se neobjevily. Kolem 14:00 dorazila první část konvoje do Staré Boleslavi, kde vojáci v Jaselských kasárnách strávili noc.

Dnes ráno kolem 07:00 američtí a britští vojáci opět vyrazili na cestu po dálnici D10 směrem k D11 na Hradec Králové. Po 15:00 v Náchodě překročila poslední část konvoje přechod do Polska.

Cesta konvoje se podle armády obešla bez incidentů a mimořádných situací. „Během přesunu jsme nezaznamenali žádné nestandardní situace,“ řekl ČTK mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Přejezd konvoje přes náchodský hraniční přechod také nezpůsobil výraznější zdržení dopravy. Řidiči ostatních vozů čekali jen několik minut, žádné velké kolony se netvořily.

Na vojáky a jejich techniku čekaly lidé na mostech a podél cest. Desítky lidí je vítaly před areálem boleslavských kasáren a například v Jaroměři vojáky pozdravili příznivci Američanů se dvěma historickými vojenskými džípy. V Náchodě a na samotném hraničním přechodu se na konvoj přišly podívat stovky lidí.

BRAND24

Českem za poslední dva roky projely tři podobné konvoje. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu ozvala spousta hlasů odpůrců NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

Dále čtěte:

Slovenská vojenská letiště by mohli modernizovat Američané

Šéf LOM Praha: Ve vojensko-technické spolupráci s Rusy máme unikátní pozici

Proč českou armádu zachraňují cizí úředníci


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).