Menu Zavřít

Češi zadržení v Turecku čekají na soud ve vazbě

18. 11. 2016
Autor: čtk/AP

Dva Češi zadržení v Turecku kvůli údajné příslušnosti ke kurdským milicím jsou obviněni z poskytování zbraní a budou souzeni. Napsal to turecký list Hürriyet. Turecká tisková agentura Anadolu dnes uvedla, že turečtí vyšetřovatelé se snaží zjistit kontakty obou Čechů. O jejich zadržení informoval turecký tisk ve čtvrtek a zprávu o zatčení potvrdilo české ministerstvo zahraničí. Podle tureckého tisku dvojice uvedla, že prošla výcvikem v německých speciálních silách a ve francouzské legii.

Turecké média tvrdí, že Markéta Všelichová a Miroslav Farkas se loni připojili ke kurdským milicím YPG, které bojují na severu Sýrie a jež Turecko řadí k teroristickým organizacím.

Anadolu dnes napsala, že z kontaktů obou zatčených na sociálních sítích se dá vyvodit, že v Evropě organizovali protitureckou propagandu. Vycestovali prý několikrát do Sýrie a do Iráku.

YPG jsou ozbrojenou složkou Strany demokratické unie (PYD), která hájí politické zájmy syrských Kurdů. Ankara ji ale považuje za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku řazená k teroristickým skupinám. PYD letos otevřela v Praze své evropské zastoupení, i když ČR syrský Kurdistán ani žádnou jeho reprezentaci neuznává.

BRAND24

Podrobnější informace o zadržení Čechů se liší. Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaely Lagronové byli zadrženi 13. listopadu, když chtěli překročit hranici z Turecka do Iráku. Turecký tisk napsal, že mířili ze Sýrie do Turecka v oblasti jihoturecké provincie Şirnak, která hraničí jak se Sýrií, tak s Irákem. Podle listu Daily Sabah byli zatčeni tento týden ve středu, deník Hürriyet hovoří o 13. listopadu. Anadolu uvedla, že Češi byli zatčeni v pondělí na přechodu Habur, který je v provincii Şirnak na hranici s Irákem.

Lagronová ve čtvrtek řekla, že Praha je v kontaktu s právníkem zatčených a usiluje o jejich deportaci do České republiky.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).