Menu Zavřít

Češi se musí stáhnout ze Sinaje. Letouny CASA potřebují opravu

Autor: Jan Kouba, MOČR

I když čeští vojáci měli monitorovat situaci nad egyptsko-izraelskou hranicí minimálně do konce příštího roku, nečekaně se vrátí už letos. Armáda musí poslat do opravy všechny své čtyři letouny CASA.

Už od podzimu 2013 je sedmnáct českých vojáků a jejich letadlo CASA důležitou součástí mezinárodní pozorovatelské mise MFO na Sinaji. Nejenže kontrolují dění nad divokou oblastí, ale na starosti mají i transport materiálu. Jedna CASA operuje ze sinajské základny El Gorah, druhá je čtyřiadvacet hodin denně připravena jako záložní stroj v pražských Kbelích.

Dosud fungující model se ovšem v příštích letech zadrhne. Kvůli generálním opravám, jež čekají všechny čtyři české letouny CASA. Každý jeden stroj stráví v servisním hangáru španělského výrobce několik měsíců. Proto velení armády českou misi v MFO chtě nechtě ukončí.

„Letouny CASA, které na Sinaji létají od roku 2013, musí postupně po jednom v letech 2018 a 2019 procházet revizními kontrolami. A ty, které zrovna nebudou na revizích, budeme potřebovat v Česku pro zdejší účely,“ potvrzuje Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany. Armáda totiž prioritně používá dva letouny v České republice. Pro MFO pak musí mít neustále vyčleněny také dva stroje. Což ve chvíli, když bude jeden na opravě, nepůjde.

Ministerstvo obrany nyní posuzuje dvě varianty. Buď jednotku dočasně stáhne v letech 2018 a 2019 a na Sinaj se vrátí, nebo své působení definitivně ukončí se začátkem roku 2018. Praha se musí rozhodnout co nejdřív, protože současný velitel mise MFO během několika týdnů končí a změny je třeba vyřešit ještě s ním.

Pozorovatelská mise MFO
* V současné době působí v MFO 1660 příslušníků ozbrojených sil ze 12 zemí, více než 170 civilních pracovníků a téměř 500 dodavatelů. Čechů je 20 - v letecké jednotce 17, ve štábu 3.
* Mise využívá dvou základen - El Gorah na severu Sinaje ležící zhruba 20 kilometrů od břehů Středozemního moře, a jižní základnu u Šarm al Šejku.
Mezi hlavní úkoly MFO patří provoz kontrolních a propouštěcích míst (checkpointů) a hlídková a pozorovatelská činnost podél egyptsko-izraelské hranice.
MFO vznikla v dubnu 1982, kdy Izrael vrátil území Sinaje Egyptu.

Pokud se navíc Česko stáhne ze Sinaje, může utrpět jeho pověst ve vzájemných vztazích s Izraelem. Tel Aviv si práce českých vojáků velmi cení a i díky nim dnes Prahu vnímá jako důležitého partnera. Tahle vidina žene na Sinaj i Polsko - podle informací webu Euro.cz chce na uvolněné místo po Češích vyslat vlastní leteckou jednotku.

Dlužno dodat, že situaci by vyřešilo, kdyby ministerstvo obrany zavčasu přikoupilo další dva stroje CASA, jak o tom mluví od roku 2014. Ač Martinu Stropnickému (ANO) na konci každého roku zbyde několik miliard, nákup dvojice nových letounů, který by spolkl zhruba 1,5 miliardy korun, se dosud nikam neposunul.

BRAND24

O rezortu obrany dále čtěte:

Škatulata na obraně. Koštoval už nemá na starosti vyzbrojování

„Jděte pryč!“ Obrana tají, co dělá nejlépe placená úřednice

Česká armáda má velké oči: řadu nákupů musí kvůli financím osekat

USA chtějí Česku prodat starší děla. Armáda to zvažuje

Americká houfnice M109 Paladin


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).