Menu Zavřít

Body pro Trumpa. Podporu mu vyjádřili oba šéfové Kongresu

3. 6. 2016
Autor: ČTK

Šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan oznámil na sociálních sítích, že v listopadových prezidentských volbách bude hlasovat pro Donalda Trumpa. Připojil se tak ke svému kolegovi z vedení Senátu Mitchi McConnellovi, který Trumpa podpořil v úterý.

Newyorský magnát tak už má podporu republikánských stranických špiček, které se k Trumpově prostořekému politickému stylu dlouho stavěly odmítavě. Ryan ji dosud odmítal veřejně poskytnout s tím, že k ní „není připraven“.

Ryanova podpora je pro newyorského miliardáře o to významnější, že šéf Sněmovny reprezentantů bude předsedat červencové republikánské konferenci v Clevelandu, která nejspíš Trumpovu nominaci oficiálně stvrdí.

Šéf Sněmovny reprezentantů uvedl, že s Trumpem ho více věcí spojuje, než rozděluje. „Není žádné tajemství, že máme spory. Nebudu předstírat, že tomu tak není. A když budu cítit, že to je zapotřebí, budu dál hlásat své názory. Realita ale je taková, že v otázkách, jež jsou součástí naší politické agendy, máme víc společného, než naopak,“ vysvětlil svůj postoj Ryan.

BRAND24

Agentuře AP Ryan řekl, že za podporu Trumpa nic nedostal. „Není to žádný obchod,“ dodal. Republikánského kandidáta prý podpořil poté, co s ním během posledního týdne třikrát nebo čtyřikrát soukromě hovořil.

„Chtěl jsem se ujistit, že naše zásady a naše politika je něco, s čím spolu budeme moci společně pracovat. Nějakou dobu to trvalo a bylo zapotřebí si to vyjasnit,“ prohlásil. „Doufám, že tón jeho kampaně se zlepší a postupně to bude kampaň, na kterou budeme moci být hrdí,“ řekl Ryan.

Přečtěte si, co si o Trumpoví myslí irský premiér

Výroky Trumpa jsou „rasistické a nebezpečné“, říká irský premiér

 Donald Trump
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).