Menu Zavřít

Akcie zaměstnavatele střelce z Orlanda se prudce propadly

13. 6. 2016
Autor: čtk

Akcie bezpečnostní společnosti G4S, jejíž zaměstnanec Omar Mateen v neděli v orlandském klubu zastřelil 50 lidí, se dnes dopoledne na londýnské burze propadly o více než šest procent až na sedmileté minimum. Tržní hodnota největší světové firmy pro bezpečnostní služby se snížila o téměř 200 milionů liber (6,8 miliardy korun), napsala agentura Reuters.

Společnost již v neděli uvedla, že devětadvacetiletý občan Spojených států Mateen u ní pracoval od roku 2007. Za tu dobu prošel dvěma bezpečnostními prověrkami, naposledy v roce 2013, na nic závadného ale firma nepřišla. Kvůli možné radikalizaci Mateena v minulosti vyslýchal Federální úřad pro vyšetřování (FBI), avšak vyšetřování bylo zastaveno. G4S o tomto vyšetřování věděla.

Akcie společnosti se dnes na začátku obchodování v Londýně propadly o 6,6 procenta na 175 pencí za jednu, což je nejnižší hodnota od roku 2009. Ztráty později částečně zmírnily, po poledni SELČ činil propad zhruba 5,8 procenta.

Dnešní vývoj akcií G4S

Graphical visualization of market data.

BRAND24

G4S působí na šesti světadílech a má zhruba 618 tisíc zaměstnanců. Pověst společnosti pošramotily nesnáze během letních olympijských her v roce 2012 v Londýně, na které nedokázala zajistit dostatek strážců, napsal Reuters. V následujícím roce se G4S spolu s konkurenční Serco zapletla do skandálu ohledně monitoringu odsouzenců. Existuje podezření, že za elektronickou kontrolu odsouzených, mezi nimiž bylo i několik mrtvých, firmy britskému ministerstvu spravedlnosti účtovaly přemrštěné ceny. Letos G4S zaúčtovala odpis ve výši 65 milionů liber kvůli ztrátovým vládním kontraktům v Británii.

Za posledních 12 měsíců ztratily akcie firmy G4S zhruba 34 procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).