Menu Zavřít

Exšéf ČEZ Martin Roman rozjíždí nový startupový byznys

11. 10. 2017
Autor: čtk

Bývalý šéf ČEZ založil s několika mladíky v Ostravě startupový akcelerátor Expletio.

Filantrop a investor, jak Martin Roman sám sebe rád tituluje, se výrazně angažuje na Ostravsku. Poté, co tam zřídil pobočku svého výběrového gymnázia PORG, se podílí na založení akcelerátoru s názvem Expletio. „V ostravském regionu spatřujeme obrovský nevyužitý potenciál, je zde naakumulovaný intelektuální kapitál studentů, talenty a široké spektrum oborů s inovativním výzkumem,“ řekl týdeníku Euro Roman.

Expletio (latinsky „naplnění“) bude vyhledávat nadějné startupy a uvádět je do života. V akcelerátoru Roman spolupracuje s Lukášem Foralem z firmy Opifer, která se zaměřuje na investice do začínajících firem v Česku, v Evropě i Izraeli. „S Martinem jsme se setkali asi před tři čtvrtě rokem v rámci jednoho projektu Oil & Gas, kdy jsme hledali strategického partnera,“ říká Foral.

Expletio se chce věnovat projektům z oblastí geotechnologií, medicíny a IT technologií, do nichž zainvestuje od 250 tisíc do 2,5 milionu korun. Ve startupech za to získá menšinový obchodní podíl.

Oficiálně spuštění akcelerátoru Expletio proběhne 16. října na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava, kde zahájí program GameChanger.

Přečtěte si také o projektech dalších miliardářů:

Návštěva v Kiwi.com: Podívejte se, odkud prodává letenky miliardář Oliver Dlouhý

BRAND24

Zítra si vás koupím. Politika přitahuje nové miliardáře

Dolarových milionářů v Česku přibylo. Je jich přes 25 tisíc


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).