Menu Zavřít

Znojemské vinobraní přivítalo rekordní návštěvu

19. 9. 2016
Autor: Graham via wikimedia commons CC BY 2.0

Na Znojemské historické vinobraní letos zavítalo 83 tisíc návštěvníků, což je o 3 tisíce více než loni a nejvíce v novodobé historii. Výrazně více vstupenek se letos podařilo prodat přes internet a mnohem více lidí navštívilo centrum města i v neděli. Druhý víkendový den se konalo vinobraní poprvé loni a bere se jako odpočinkový, kdy už se vstupné neplatí, sdělil ČTK František Koudela z pořádající Znojemské besedy.

Obrovský zájem byl letos o rytířské turnaje na koních, jež se konaly v sobotu večer. „Už hodinu předem byla všechna místa vyprodaná,“ poznamenal Koudela. Pořadatelům stejně jako loni přálo počasí, přestože předpověď hlásila na sobotu déšť. Pršelo však jen slabě dopoledne.

Historický průvod v čele s králem Janem Lucemburským měl letos 550 členů, dříve to bývalo zhruba 500. „Jeho součástí byla ohňová show, rytířské turnaje a šermířská klání. Dbáme na to, aby oblečení všech skutečně odpovídalo první polovině 14. století, tedy době, kdy první Lucemburk vládl na českém trůně. Některé kostýmy si půjčujeme v Českém Krumlově nebo na Barrandově,“ uvedl Koudela.

Po městě bylo rozmístěno na 350 stánků s vínem, burčákem a občerstvením. Lidé měli možnost zažít středověkou atmosféru v uličce chudiny, na několika místech viděli kejklířská vystoupení či pouliční divadlo. Velice se ujala nedávná novinka Vinný trh. „Každý rok se snažíme přijít s nějakou novinkou, která by lidem ještě návštěvu Znojma zpříjemnila. Letos jsme poprvé vytvořili mobilní aplikaci s mapou a programem,“ uzavřel Koudela.

Vinobraní bylo letos úspěšné i v Mikulově, kde se konalo o týden dřív. Tento rok na něj přijelo 56 tisíc lidí, což je nejvíce v historii. Absolutní rekord však nadále drží znojemské vinobraní z roku 1967. Tehdy dorazilo do města 110 tisíc návštěvníků.

Dále čtěte:

Ve světě nás berou jako pivní zemi, říká česká Master of Wine

BRAND24

Beef Bar: Jednoduchá dokonalost

Chmelu se letos v Česku daří, pěstitelé se ale děsí nařízení Bruselu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).