Menu Zavřít

Vzpomínáme: Ještě, když jsme kouřili „ve zdraví“

6. 6. 2016
Autor: ČTK

Ne vždy byly cigarety zatracovány. V 50. letech se ke kouření skoro nabádalo, kdo nekouřil, jako by nebyl. Cigaretový dým byl ukazatelem lepší životní úrovně.

V padesátých letech se kouřilo víceméně všude; v soukromí i na veřejných místech. Kouřili straníci na schůzích, lidé v dopravních prostředcích, studenti v posluchárnách, lékaři na chodbách nemocnic.

Specialitou padesátých let, která neznala nebo ignorovala nebezpečí rakoviny plic, bylo příležitostné vydávání cigaret k významným výročím nebo k aktuálním kulturním a politickým událostem.

 Cigarety Partyzánka

Cigarety Partyzánka propagovaly kouření v rámci zdravého životního stylu.

Například v roce 1948 byly vyrobeny cigarety pro XI. všesokolský slet. V roce 1950 byly na Slovensku zhotoveny cigarety k IX. sjezdu KSS.

Na počátku padesátých let, v době, kdy se lidé dostávali z válečné bídy a poválečného nedostatku, představovalo kouření něco, co ukazovalo a signalizovalo lepší poměry. Můžeme to shrnout větou Antonína Zápotockého: „Tabák sice není nezbytnou potřebou, ale patří k lepší životní úrovni.“ Ovšem ke konci 50. let se začínaly objevovat varovné hlasy o škodlivosti kouření. A éra „kouření ve zdraví“ pomalu končila.

 Cigarety Slet

„V zdravém těle zdravý duch,“ tak zní proslulé heslo Sokolské jednoty. Před padesáti lety k němu šly i cigarety.

Dneska je tato „propagace kouření“ samozřejmě nemyslitelná, na cigaretových krabičkách máme děsivá varování, brzy se zajisté prosadí (v mnoha zemích je toto již zavedené) i hrozivé fotografie zdravotních problémů spojených s kouřením. Kouření je nezdravé, to víme, ale teď můžeme na chvíli zavzpomínat na to, jaké cigarety se za režimu kouřily

 Sbírka historických/archivních cigaret

Archivní sbírka historických cigaret

BRAND24


Vzpomínáte rádi? Přečtěte si o věcech, které byly charakteristické v 90. letech

Věci, které zná každý, kdo vyrůstal v 90. letech

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).