Menu Zavřít

Nešťastní Rusové. Jen každý desátý si myslí, že se jeho život zlepšuje

16. 12. 2016
Autor: CC BY-NC-ND 2.0: Soloviova via Flickr

Čtvrt století od pádu Sovětského svazu spokojenost s ekonomickou situací v Rusku výrazně poklesla. Největší země světa tak vyčnívá z řady ostatních postsovětských a bývalých komunistických zemí, kde se stále více lidí domnívá, že se má lépe. Vyplývá to z průzkumu Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Pouze devět procent Rusů považuje svoji ekonomickou situaci za lepší než před čtyřmi lety. V roce 2010 to bylo přitom 27 procent. Po ruské anexi ukrajinského Krymu v březnu 2014 a podpoře povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny uvalily Spojené státy a Evropská unie na Moskvu ekonomické sankce, které spolu s nízkými cenami ropy dovedly ruskou ekonomiku do recese. Nedávné zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA dává Rusům naději na možné zrušení sankcí. Ekonomice může stejně tak pomoci dohoda OPEC a dalších zemí o zmrazení těžby ropy.

Průzkum EBRD zpovídal 51 tisíc domácností v 31 zemích bývalého Sovětského svazu a východní i střední Evropy. Průměrně považovala ekonomickou situaci za lepší čtvrtina lidí. Zdaleka největší pesimismus se projevil, vzhledem k tamní situaci nepřekvapivě, v Řecku, kde považuje svoji situaci za lepší pouhé jedno procento obyvatel.

Průzkum EBRD ukázal, že Rusko je hluboko pod průměrem zkoumaných zemí, které celkově ve spokojenosti dohání Západ. Ve vyhlídkách do budoucna jsou dokonce ještě optimističtější. Rozdíl mezi Východem a Západem proti průzkumům z předešlých let (2006 a 2010) se snižuje díky větší spokojenosti ve střední Evropě, pobaltských republikách a střední Asii. Ale také kvůli poklesu v západní Evropě (zde se průzkum pro srovnání konal v Itálii a Německu).

Česká republika v průzkumu zahrnuta nebyla, Slovensko ano. V zemi východních sousedů považuje ekonomickou situaci za lepší čtvrtina lidí.

Průzkum dále ukázal, že mnohem více než dříve lidi znepokojuje nerovnost ve společnosti. Z tohoto pohledu tak nejsou postsovětské země odlišné od Západu. Mírně klesla i tolerance vůči pracovníkům ze zahraničí.

BRAND24

Evropská banka pro obnovu a rozvoj byla založena v roce 1991. Měla pomoci postkomunistickým zemím s ekonomickou transformací. V posledním desetiletí svou působnost rozšířila na 30 zemí, včetně Turecka, Egypta nebo Řecka. Roční rozpočet banky činí 400 milionů eur (10,8 miliardy korun).

Podíl lidí, kteří považují svoji ekonomickou za lepší než před 4 lety ve vybraných zemích (%):

Podíl lidí, kteří považují svoji ekonomickou za lepší než před 4 lety (%)

Zdroj: EBRD

Čtěte dále:

Průzkum: Nejlepší reputaci má Švédsko, pověst Česka se lepší

Čtvrtině Slováků by se líbil návrat k socialismu

OECD: Nejlépe se žije v Norsku, Česko na 21. místě

Přístav Styrkesnes

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).