Menu Zavřít

Německá detektivka: docent vypátral ukradenou techniku a přechytračil zloděje

29. 3. 2017
Autor: Redakce

Vědec z vysoké školy v německém Merseburgu se nesmířil s krádeží drahé 3D tiskárny a sám odhalil lupiče. Přístroj je už zpátky na fakultě.

Odborník na technologie trojrozměrného tisku Dietmar Glatz začal sám pátrat po pachatelích krádeže nákladné tiskárny – a uspěl.

Glatzovo oddělení na vysoké škole v Merseburgu nedaleko Lipska dostalo zkraje února novou speciální tiskárnu za cenu 20 tisíc eur (540 tisíc korun). Správce bednu se zásilkou dopravil do sklepa, kde ji také nechal. Když se ho Glatz o tři týdny později na tiskárnu zeptal, správce se vrátil jen s otázkou, zda má Glatz pevné nervy. Tiskárna byla pryč.

Vědce napadlo, že se poradí s výrobcem hi-tech tiskárny. To se vyplatilo, protože jeho zaměstnance už mezitím zaujal inzerát na aukčním portálu e-Bay, v němž kdosi nabízel jeden z jejich nejnovějších přístrojů. Následoval příběh jako podle scénáře východoněmecké televizní krimi-série Volejte policii 110.

Spravedlnost ve vlastních rukou

Glatz tiskárnu na aukčním portálu skutečně našel, na přiložených fotografiích byl ještě na paletě. Požadovaná cena byla tentokrát 18 tisíc eur (486 tisíc korun).

Vědec se s prodávajícím spojil, vydával se za modeláře a vysvětloval, že si chce tisknout díly letadel. Zároveň si kladl podmínku, že cena musí být výrazně pod 10 tisíc eur. „Když jsem zprávu odeslal, zrychlil se mi tep a orosilo čelo,“ popsal deníku Mitteldeutsche Zeitung.

O tiskárnu zjevně nebyl velký zájem, neboť prodávající na návrh přistoupil a oba se nakonec dohodli na ceně 8000 eur (216 tisíc korun).

Tři na dva

Glatz poté zavolal na policii, kde mu kriminalisté doporučili předstíranou koupi dojednat na následující den, aby se stihli připravit. Druhého dne se vědec i s policistou v civilu vydali na místo, kde v předsíni jednoho domu skutečně stanuli před postrádaným drahým přístrojem. Vypadal jako nový, jen výrobní číslo bylo vypáčené. Prodávající ještě přednesl historku o kamarádovi, který chtěl s tiskárnou podnikat, ale zkrachoval.

V okamžiku, kdy policista vytáhl služební průkaz, stál spolu s poškozeným tváří v tvář trojici mužů, což nikterak překvapivě vedlo k tomu, že jeden z podezřelých okamžitě uprchl. Zbývající dva už ale nekladli odpor.

BRAND24

Glatz ještě musel strpět, že tiskárna namísto do školy zamířila k prověrce na policii. Před několika dny si tam ale expert na aditivní výrobu směl svůj nejdůležitější pracovní nástroj vyzvednout. Teď už jen doufá, že na vysoké škole v Merseburgu vydrží o poznání déle.

Dále čtěte:

Hrozivý černý muž: rasové předsudky přetrvávají

Elektroletadlem běžně už za 10 let. Startup vyvíjí revoluční stroj

Jsme šťastnější než Slováci. Nejšťastnější jsou ale Norové


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).