Menu Zavřít

Česká Innogy musí změnit majitele, komise kývla na spojení obrů

17. 9. 2019
Autor: čtk

Dodavatel plynu a elektřiny do tisícovek českých domácností změní majitele. Prodej českých aktivit německé společnosti innogy je podmínkou pro spojení s E.ON.

Evropská komise posvětila prodej společnosti innogy vlastněné energetickým obrem RWE konkrečnímu E.ON. Podle očekávání svůj souhlas spojila se splněním několika podmínek, které významně zamíchají rozložením sil na českém energetickém trhu.

“Jak soukromí, tak obchodní zákazníci v Evropě musí mít přístup k elektřině za konkurenceschopnou cenu. Můžeme dnes povolit převzetí innogy ze strany E.ON, protože závazky poskytnuté společností E.ON zajistí, že spojení nepovede k menší nabídce a vyšším cenám v zemích, kde tyto společnosti působí,” komentovala rozhodnutí evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

A právě omezení konkurence se komise obává v případě českého trhu, a to jak v případě elektřiny pro domácnosti a menší firmy, tak v případě plynu pro všechny zákazníky. Aby komise na spojení kývla, nabídl E.ON „odprodej celého podnikání společnosti innogy v České republice, včetně veškerého majetku a zaměstnanců.“


Nejen plynovody: hladoví Australané se přihlásí i o obchodní část Innogy ČR  Innogy, ilustrační foto


Výkonný šéf innogy Energie Tomáš Varcop odběratelům vzkázal, že společnost je připravena dál plnit své smluvní závazky: „Schválená transakce mezi společnostmi RWE a E.ON nebude mít dopad na naše dnešní vztahy se zákazníky innogy v Česku. Všichni naši zákazníci se mohou dál spoléhat na dodávky energií od innogy podle uzavřených smluv,“ řekl. Podle mluvčího innogy ČR Martina Chalupského bude nový investor české části energetické skupiny innogy znám v příštím roce.

Nabídku na odkup prodeje energií nejspíš podá MND miliardáře Karla Komárka a dominantní hráč ve slovenském plynárenství SPP. Jak informoval Euro.cz, zájem má i australská finanční skupina Macquarie. Ta už vlastní 49,96 procenta v distribuci společnosti innogy Grid Holding a přihlásila se i o dokup zbývajícího podílu.

Vedle českého trhu se E.ON musí zbavit prodeje elektřiny v Maďarsku, nabíječek pro elektromobily v Německu a dodávek tepla tamtéž. Naopak Komise nemá námitek vůči spojení firem na Slovensku.

Přečtěte si také:

Boj proti šmejdům? I velké energetické firmy používají neférové triky

Firmy se rvou o zákazníky ČEZ, kteří po zdražení elektřiny vypověděli smlouvu

Taktický ústup od uhlí: teplárny řeší, čím budou vytápět česká města

Innogy prodává podíl v českém distributorovi plynu mateřské firmě RWE

EBF24

Zelená revoluce přijde zespoda, říká šéf E.ON Záklasník

  Šéf českého E.ON Martin Záklasník

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).