Menu Zavřít

Země eurozóny ušetřily od začátku krize díky nízkým úrokům bilion eur, tvrdí Bundesbank

24. 7. 2017
Autor: čtk/AP

lenské země eurozóny díky nízkým úrokovým sazbám ušetřily od vypuknutí globální finanční krize v roce 2008 téměř bilion eur (26 bilionů korun) u dluhových nákladů. Jejich vlády by se tak nyní mohly snažit přimět Evropskou centrální banku (ECB) k udržování úroků na nízké úrovni. Uvedla to dnes německá centrální banka Deutsche Bundesbank.

„Od roku 2008 úspory dosáhly téměř bilionu eur, tedy téměř devíti procent hrubého domácího produktu eurozóny,“ napsala Bundesbank ve své měsíční zprávě o vývoji ekonomiky. Upozornila, že nejzadluženější členské země eurozóny nyní mohou mít problém vypořádat se s očekávaným nárůstem úroků, což by mohlo vést ke zpomalení hospodářského růstu a k ohrožení nezávislosti ECB.

„Existuje zvýšené riziko, že důvěra v udržitelnost státních financí jednotlivých zemí klesne, jakmile vzrostou úrokové sazby. Hrozí, že měnová politika bude tlačena, aby tomu zabránila,“ varovala Bundesbank.

BRAND24

Centrální banka v dnešní zprávě rovněž uvedla, že německá ekonomika ve druhém čtvrtletí pravděpodobně dosáhla silného růstu a do třetího čtvrtletí vstoupila ve skvělé pozici. Hospodářský růst je podle banky podporován poptávkou po exportu, stavebním sektorem i domácí spotřebou.

Čtěte také:

Horší výhled pro USA, zlepšení pro eurozónu. MMF upravil své prognózy

Eurozóna prosperuje. Německý přebytek kompenzuje schodek Francie

Inflace v eurozóně i v celé EU mírně klesla. Pohybuje se kolem 1,3 procentra


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).