Menu Zavřít

Volkswagen vyhrožuje dodavatelům: K vašim dílům se dostaneme

19. 8. 2016
Autor: čtk/AP

Spor se společností Prevent má za následek vypínání stále většího počtu výrobních linek v provozech Volkswagenu. Nyní automobilka přitvrzuje. Poté, co musela přerušit výrobu modelu Golf, začala dodavateli hrozit ráznými opatřeními.

Ve svých sporech hodlá Volkswagen využít všechny právní možnosti, aby prosadil návrat k dosavadní spolupráci s externími partnery. Což může dopadnout tak, že se k tolik potřebným dílům dostane za policejní asistence.

Automobilka je nucena „k nedobrovolnému vynucení dodávek, a to za použití prostředků, které jsou k dispozici. K nim patří soudem nařízené pokuty a zabavení věci,“ uvedl mluvčí VW pro Süddeutsche Zeitung.

Takové oznámení není překvapivé. Už jen kvůli akcionářům musí Volkswagen nastalou situaci co nejrychleji řešit. Dosavadní útlum výroby si vyžádal přechod 7500 pracovníků na zkrácený pracovní týden, totéž může potkat dalších 20 tisíc zaměstnanců automobilky.

Vývoj akcií Volkswagenu

Mluvčí Volkswagenu zároveň zdůraznil, že eskalace sporu není v zájmu automobilky, která paralelně usiluje o jeho urovnání cestou intenzívního jednání.

V klinči je VW se dvěma dodavateli. Jedním z nich je výrobce dílů do převodovek ES Automobilgluss, druhým Car Trim. Obě firmy patří společnosti Prevent-Gruppe.

Zastaví se výroba golfu
Kvůli nedostatku dílů se příští týden zastaví výroba modelů Golf v domovské továrně koncernu ve Wolfsburgu. Zastavení výroby modelů Golf a Golf Sportsvan potvrdil deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) mluvčí Volkswagenu. Nedostatek dílů má dopady i na další továrny Volkswagenu – v Kasselu, Braunschweigu, Cvikově a Emdenu. Právě v Emdenu si už téměř 8000 z tamních 9000 zaměstnanců musí vybírat dovolenou. V dalších dnech by se tento počet měl zvýšit o tisíce pracovníků v ostatních továrnách. U dalších se uvažuje o dočasném zkrácení pracovní doby.

Přečtěte si:

BRAND24

VW jedná s vládou USA. Hrozí mu rekordní pokuta

Emisní skandál: Volkswagenu prý pomáhal Bosch


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).