Menu Zavřít

Vítkovice se odrazily ode dna. Ve čtvrtletí vykázaly zisk

26. 4. 2017
Autor: čtk

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) dosáhla v prvním čtvrtletí letošního roku hrubého zisku EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) 70 milionů korun. Pozitivní výsledky vykazuje většina společností ve skupině, zejména Vítkovice Heavy Machinery, což podle firmy svědčí o zlepšení hospodaření skupiny. Srovnatelné údaje za loňský rok nejsou k dispozici, protože podle mluvčí Vítkovic Eva Kijonková skupina v té době tento ukazatel nesledovala.

Skupina, jejímž hlavním vlastníkem je ostravský podnikatel Jan Světlík, se loni dostala do finančních problémů a čtyři z jejích firem - Vítkovice Power Engineering, Vítkovice Gearworks, Vítkovice Envi a Vítkovice Revmont - skončily v úpadku. Skupina Vítkovice Machinery Group zahrnuje více než 20 firem, které mají dohromady okolo 5500 zaměstnanců. Valná hromada mateřských Vítkovic, a. s., bude příští týden mimo jiné finalizovat prodej Hutních montáží, které jsou jednou z klíčových firem skupiny, společnosti E-Invest podnikatele Martina Ulčáka.

K letošnímu 31. březnu skupina utržila 2,06 miliardy korun. Pro celý rok 2017 plánuje skupina firem spadajících pod Vítkovice, a. s., konsolidované tržby ve výši 8,4 miliardy korun. Podle předběžných výsledků zhruba stejné tržby vytvořila i loni.


O soudních sporech kolem Vítkovic čtěte více:

Tahanice o Vítkovice: exekutor donutil miliardáře Berana vrátit akcie Světlíkovi

Jan Světlík


„Odrazili jsme se ode dna. Provozní výkonnost se zlepšuje již od února,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Vítkovic, a. s., Libor Witassek. Jen za samotný březen podle něj skupina při tržbách 806 milionů korun vytvořila provozní hrubý zisk EBITDA ve výši 56 milionů korun.

„Výsledky hospodaření skupiny pod akciovou společností Vítkovice se vyvíjejí podle schváleného plánu pro rok 2017. V březnu se již dosáhlo provozního hrubého zisku, což je důležitý milník v plnění schváleného plánu pro rok 2017 i krok k obnovení důvěry trhu po velmi špatném roce 2016,“ uvedl Witassek.

BRAND24

Vítkovice, a. s., zastřešují energetické, právní, logistické a další služby pro celou skupinu VMG. V roce 2015 se strojírenské Vítkovice dostaly do konsolidované ztráty 82,25 milionu korun, o rok dříve byl konsolidační celek v zisku 342,13 milionu korun.

Čtěte dále:

Vítkovice Gearworks chtějí prodloužit lhůtu na reorganizační plán

Světlíkova firma na prodej. Vítkovice Gearworks začaly hledat investora

Vítkovice Envi v úpadku: firmu čeká reorganizace


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).