Menu Zavřít

Vítkovice Power Engineering opustí až 300 zaměstnanců. Někteří budou propuštěni

18. 4. 2017
Autor: Tomáš Novák/Euro

Ostravskou společnost Vítkovice Power Engineering (VPE), která je od loňska v úpadku, opustí v nejbližší době až 300 zaměstnanců. Zhruba polovina z nich pracuje v provozu VPE Hard v Jeseníku, který se firma chystá prodat, dalším lidem budou nabídnuta místa v jiných firmách skupiny Vítkovice Machinery Group, zbývající podnik propustí.

VPE mají nyní 865 zaměstnanců. „Celkově snížíme stav zaměstnanců zhruba na 600, to je stav, který je aktuálně racionální hranicí pro úsporu nákladů při současném zachování nezbytných výrobních schopností a know-how, které na trhu už nikdy dodatečně nenakoupíte, protože je v kvalifikovaných, zkušených lidech,“ uvedl finanční ředitel VPE pověřený řízením společnosti Petr Krupa.

Před rokem měly VPE o 358 zaměstnanců více, na začátku restrukturalizace, ke konci roku 2015, pracovalo ve firmě 1471 lidí. Jen na přelomu letošního března a dubna ze společnosti odešlo 75 pracovníků.

„Nižšího stavu zaměstnanců VPE lze docílit uzavřením části podniku, nebo jeho pronájmem a eventuálně vyčleněním engineeringových činností. V takovém případě by VPE bylo čistě výrobním podnikem se zhruba 450 zaměstnanci,“ uvedla Kijonková. Společnost má podle ní logisticky připravenu i tuto variantu. „Je ale zcela závislá na věřitelích, protože zmíněné opatření nutně vyvolá dopad na jejich pozice,“ uvedla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.


O chystaném propouštění ve Vítkovicích psalo Euro už dříve. Čtěte více:

Tisíc zaměstnanců nemá co dělat. Zkrachovalá divize Vítkovic bude muset propouštět

 Vítkovice, ilustrační foto


VPE se zabývají hlavně výstavbou a dodávkami elektráren a patřily k nejdůležitějším firmám skupiny. Aktuálně se na Slovensku podílejí na budování třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Mochovce a provádí servis na českých jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín. „I v insolvenci jsme získali zákazníky na dodávky tlakových částí pro tepelné i jaderné elektrárny v Ruské federaci,“ uvedl Krupa.

Kromě úspory mzdových nákladů se podle něj vedení firmy soustředí na vytvoření nového systému ke snižování kontraktačních rizik, tedy dodatečných nevýrobních nákladů, které plynou například ze smluvních sankcí. VPE nadále zajišťují například výrobu ocelových konstrukcí či služby pro jaderné strojírenství.

„To vyžaduje určité specializace pro každý jednotlivý typ výroby, proto nelze jen tlačit na pokles mzdových nákladů, ale záchrana je spojena i s novými zakázkami a jejich financováním. Na trhu poptávka existuje a my disponujeme kvalifikovanými lidskými kapacitami, existují tedy současně dva základní pilíře pro další fungování společnosti,“ uvedl Krupa.


Světlík prodává Hutní montáže Ulčákovi Přečtěte si více

Jan Světlík


Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka se loni dostala do finančních potíží a čtyři její firmy skončily v úpadku, kromě VPE ještě Vítkovice Gearworks, Vítkovice Envi a Vítkovice Revmont. Celkem je ve skupině více než 20 firem, které mají dohromady okolo 5500 zaměstnanců.

BRAND24

VPE dostala do potíží stavba hnědouhelné elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku, kterou provázely komplikace, elektrárna zatím nefunguje. Firma uvádí, že důvodem jejího špatného stavu je také situace na trzích v energetice nebo odložené investice hlavních zákazníků. Její věřitelé přihlásili u soudu pohledávky za více než 71 miliard korun.

Dále čtěte:

Světlíkovo impérium se hroutí i za hranicemi. Do konkurzu míří BAT Engineering

Vítkovice Gearworks chtějí prodloužit lhůtu na reorganizační plán


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).