Menu Zavřít

Vidina silnější koruny se projevuje na chování drobných investorů

24. 3. 2017
Autor: CC BY 2.0: Mark Morgan via Flickr

Vidina silnější koruny se již začala projevovat v chování drobných investorů, část se proti tomu zajišťuje, menší se zbavuje zahraničních akcií a nakupuje ty české. Vyplývá to z ankety mezi analytiky tuzemských obchodníků s cennými papíry. Centrální banka jako pravděpodobný termín ukončení intervencí proti silné koruně uvádí polovinu letošního roku, poté by mohl její kurz zpevnit. Řada analytiků ale odhaduje, že intervence skončí již v dubnu.

„Posílení koruny, ke kterému po skončení intervence dojde, způsobí, že za zahraniční měnu dostanou čeští investoři méně korun. To je odrazuje od investic do zahraničních aktiv,“ řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Vedle běžného rizika spjatého s cenovým pohybem daného aktiva tak čelí investor nyní více právě také kurzovému riziku. Potenciální výnos z cenového pohybu totiž může být eliminován posílením koruny. Za takových podmínek může podle Kovandy buď investovat do českých aktiv, například do akcií obchodovaných na pražské burze, či se proti dopadům posílení koruny zajistit.

„Protože se na trhu objevují názory na dřívější ukončení kurzového závazku ČNB, je logické, že prodejem zahraničních akciových pozic investoři uzamykají již dosažené zisky a současně prodejem dolarů nebo eur snižují případný dopad pohybu kurzu na svá portfolia,“ uvedl analytik banky Creditas Roman Koděra. Přeskupení portfolií podle něj souvisí i s aktuálními hodnotami amerických indexů, které se před několika týdny dostaly na historická maxima.


Čtěte komentář Vladana Gallistla:

Konec intervencí na spadnutí. Inflace už je vysoko

 Gallistl


Aktivně obchodující drobní investoři berou blížící se konec intervencí v úvahu. „Většina z nich si pozice zajišťuje pomocí forwardů nebo certifikátů, přibližně třetina jich pak volí přechod do českých dividendových akcií,“ upozornil analytik České spořitelny Petr Bártek.

Klienti se o situaci rozhodně více zajímají a zjišťují své možnosti, souhlasil analytik Fio Banky David Brzek. Samotné výprodeje akciových pozic v eurech jsou podle něj spíše okrajovou záležitostí. Klienti primárně přistupují k měnovému zajištění. S blížícím se koncem intervencí se i drobní klienti zajímají o možnosti spekulativní investice do instrumentů navázaných na českou korunu, dodal.


Přečtěte, co k intervencím říká bývalý guvernér ČNB:

Miroslav Singer: Intervence nás dostaly na špičku

 Miroslav Singer


Analytik BH Securities Martin Vlček připustil, že část klientů aktivně mění eura na koruny, ale v celkovém objemu investic jsou to malé části portfolií. Jde podle něj spíše o volné peníze, které nebyly investovány v akciích, ale v hotovosti. „Kurz může po uvolnění kolísat na obě strany a očekávaný roční výnos z posílení koruny není dostatečně velký, aby dokázal být hlavním faktorem. Důležitější je, do čeho následně měnu investovat, a v tom zahraničí nabízí více možností, vetší likviditu a lepší diverzifikaci,“ podotkl.

Češi mají v bankách uloženy dva biliony korun a dlouhodobě se snaží zabránit jejich znehodnocení. Proto dlouhodobě rostou i tuzemské nákupy zlata, které spekulace s posílením koruny nijak neovlivnily. „Naopak, za první tři týdny března jsme zaznamenali téměř dvojnásobné navýšení mimořádných splátek do spoření proti běžnému období,“ uvedl šéf představenstva společnosti Golden Gate CZ Vladimír Brůna.

BRAND24


O plánovaném ukončení intervencí ČNB čtěte více:

Zeman: ČNB může ukončit intervence už do poloviny roku

Rusnok: ČNB bude oslabovat korunu nejméně do konce čtvrtletí

Budova ČNB v Praze


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).