Menu Zavřít

Válka smartphonů. Huawei zažaloval Samsung kvůli patentům

25. 5. 2016
Autor: CC BY SA 2.0: Kārlis Dambrāns via Flickr

Čínská společnost Huawei Technologies Company podala žalobu na jihokorejského výrobce elektroniky Samsung Electronics Company, kterého viní z porušení patentů na chytré telefony. Největšího světového výrobce mobilních telefonů žene před soud ve věci duševního vlastnictví vůbec poprvé.

Huawei chce po Samsungu odškodnění kvůli tomu, že ve svých telefonech podle ní bez řádného povolení použil komunikační technologii 4G, operační systémy a software pro uživatelské rozhraní.

„Doufáme, že Samsung přestane porušovat naše patenty a získá od Huawei potřebné povolení,“ uvedl v prohlášení šéf oddělení práva duševního vlastnictví v Huawei Ting Ťien-sing. Samsung agentuře Reuters sdělil, že podnikne „náležité kroky“, aby hájil své obchodní zájmy. Podrobnosti ale neuvedl.

Samsung přišel o vedoucí postavení

Samsung býval jedničkou na čínském trhu s chytrými telefony, předehnaly jej však místní značky i americký Apple, který do Číny vstoupil později. Samsungu nyní z hlediska prodeje patří na čínském trhu šestá příčka.

BRAND24

Huawei, který patří k předním světovým výrobcům telekomunikačních zařízení, uvedl v roce 2009 na trh vlastní značku mobilních telefonů. Loni se podle výzkumné skupiny IDC stal třetím největším prodejcem chytrých telefonů na světě po Samsungu a Applu.

Přečtěte si o problémech Windows Phone

Windows Phone umírá, tržní podíl klesl pod 1 procento

 Lumia 535, poprvé bez označení Nokia

Huawei, který žalobu na Samsung podal k soudům v Číně a ve Spojených státech, vlastnil k poslednímu dni loňského roku celosvětově 50.377 patentů. Samsung, který je též světovou jedničkou ve výrobě televizorů a paměťových čipů, držel na konci loňského roku celosvětové 110.145 patentů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).