Menu Zavřít

Toyotě klesl zisk o 21 procent a padat bude i dál

10. 5. 2017
Autor: čtk

Největší japonské automobilce Toyota Motor se v uplynulém finančním roce snížil čistý zisk o 21 procent na 1,83 bilionu jenů (392 miliard Kč). Firma tak vykázala první pokles celoročního zisku za pět let. Hospodářské výsledky podniku zasáhly rostoucí náklady a relativně silný kurz japonského jenu. Toyota navíc oznámila, že v novém finančním roce počítá s dalším poklesem čistého zisku, a to na zhruba 1,5 bilionu jenů.

Provozní zisk se ve finančním roce, který skončil 31. března, propadl o 30 procent na zhruba dva biliony jenů. V novém finančním roce automobilka očekává jeho pokles na zhruba 1,6 bilionu jenů. Analytici přitom letošní provozní zisk Toyoty v anketě agentury Reuters odhadli v průměru na 2,3 bilionu jenů.

Toyota dnes rovněž oznámila, že zvýšila konsolidovaný prodej o 3,3 procenta na 8,97 milionu vozů. Tržby jí ale klesly o 2,8 procenta na 27,6 bilionu jenů. Automobilka zaznamenala nárůst prodeje na domácím trhu, v Evropě i v Asii, zatímco v Severní Americe jí odbyt mírně klesl.


Nezvládnutý marketing: příliš výhodná akce vedla k čistce v Peugeotu

Prodejce Peugeotu naštvala akce importéra na model  208


Konsolidovaný prodej nezahrnuje některé dceřiné společnosti, například společné podniky v Číně. Po jejich započítání odbyt Toyoty dosáhl 10,25 milionu vozů. V tomto finančním roce by měl podle automobilky zůstat na zhruba stejné úrovni.

BRAND24

Toyotu v loňském kalendářním roce vystřídal v čele světového automobilového trhu německý konkurent Volkswagen.

Dále čtěte:

Tržby, dodávky zákazníkům i provozní výsledek. Škoda zažila nejlepší čtvrtletí v historii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).