Menu Zavřít

Rakouský skandál se stíhačkami. Prokuratura vyšetřuje i šéfa Airbusu

27. 4. 2017
Autor: profimedia.cz

Spor o nákup stíhacích bojových letounů Eurofighter za miliardy eur postupuje do další fáze. V souvislosti s podezřením na rozsáhlý podvod začala vídeňská prokuratura vyšetřovat šéfa koncernu Airbus Thomase Enderse a 15 dalších manažerů. Podnět k tomu dalo rakouské ministerstvo obrany.

Šéfa Airbusu Enderse prokuratura vyšetřuje v souvislosti s podezřením z rozsáhlého podvodu v kauze nákupu stíhaček Eurofighter. Úřad informaci potvrdil rakouským médiím. Státní prokuratura ve Vídni vyšetřuje letecký koncern už od února.

Agentura Reuters má k dispozici dokument, v němž se Endersovo jméno objevuje v souvislosti s vyšetřováním. Ministerstvo obrany podalo na Airbus oznámení pro podezření z podvodu.


Čtěte o zcela jiném typu podvodu se stíhačkou:

Írán představil neviditelnou stíhačku. Expertům je k smíchu

 Íránská představa o stíhacím bombardéru s protiradarovou ochranou experty nepřesvědčila


Skutečnost, že se vyšetřovatelé obrátili i přímo na šéfa koncernu, dosvědčil také Airbus. Jeho mluvčí ovšem nařčení jedním dechem odmítl jako bezpředmětná.

Současný šéf Airbusu v době sjednávání kontraktu na bojové letouny v roce 2003 ještě vedl zbrojní divizi. Rakouská justice podle uniklého dokumentu vyšetřuje celkem 16 lidí.

Podívejte se do továrny Airbusu:

Celkem 16 bývalých manažerů z divize Eurofighter a European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) čelí podezření ze zpronevěry i u mnichovské prokuratury. Enderse však vyšetřovatelé podle vyjádření německého úřadu nepodezírají. Německá justice hodlá předložit výsledky v červnu.

Rozporuplný rakouský nákup stíhaček Eurofighter je v hledáčku vyšetřovatelů ve Vídni i v Mnichově už několik let. Nařčení z korupčního jednání se týkají jak samotného nákupu, tak i podoby tzv. back-to-back transakcí.

BRAND24

Při nákupu stíhaček vznikla škoda ve výši 1,1 miliardy eur (30 miliard korun). Další potíž je v extrémně nákladném provozu strojů Eurofighter, jejichž budoucnost u rakouského letectva je nejistá. Speciální tým Task Force Eurofighter už kvůli tomu v souvislosti s nástupcem stávajících stíhaček poukazuje na údajně hospodárnější typ Saab 105.

Dále čtěte:

Airbus na nákupech: v Česku má do roku 2024 utratit stovky milionů

Airbus „zatraktivnil“ stroj A380. Napěchuje do něj další desítky lidí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).