Menu Zavřít

Prodej Prazdroje se blíží, banky již řeší financování

24. 10. 2016
Autor: Euro, Tomáš Novák

Po dokončení největší pivovarské akvizice v dějinách mezi skupinami ABInbev a SABMiller je jen otázkou času, kdy dojde k prodeji středoevropských aktiv SABMilleru, jejichž součástí jsou i české značky, především Plzeňský Prazdroj. Ačkoli budoucí vlastník je zatím neznámý, mezinárodní banky se již chystají pokrýt dluhové financování obchodu.

K mání jsou pivovary v Česku, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Slovensku. Jejich prodejem podmínily svůj souhlas s obří akvizicí za 103 miliardy dolarů regulační orgány. Převzetí jihoafrického SABMilleru americko-belgickou skupinou ABInbev bylo dokončeno 10. října.

Na prodej středoevropských aktiv SABMilleru se podle zprávy agentury Reuters již banky připravují. Chystají se na krytí dluhového financování ve výši 3,5 miliardy liber (105 miliard korun).

Vypořádání prodeje středoevropské divize má na starosti finanční a poradenská společnost Lazard. V minulých týdnech byla odeslána informační memoranda, na jejichž základě banky začaly připravovat scénáře poskytnutí úvěrů, jimiž by kryly potenciální nabídky, uvedly bankovní zdroje Reuters. Lazard informace agentury odmítl komentovat.

Financování může mít podobu úvěrů nebo dluhopisů denominovaných v eurech či v lokální měně, ale v obou případech s vysokým úrokem, tvrdí bankovní zdroje agentury.

Kolem aktiv krouží americké i evropské fondy. Mezi potenciálními zájemci jsou fondy Advent, Mid Europa Partners, KKR, Bain Capital, BC Partners a PAI Partners. Zájem ale projevily i japonské pivovary Asahi a české skupiny PPF s J&T a R2G.

Dále čtěte:

O Prazdroj se zajímá polský mogul Kulczyk

BRAND24

Pivovar AB InBev bude po převzetí SABMilleru propouštět

Likérka Stock rozšíří české portfolio. Koupila tři značky od Bohemia Sekt


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).