Menu Zavřít

Portské, tabák, autodíly. Vznikla česko-portugalská komora

27. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

V tuzemsku vznikla česko-portugalská obchodní komora (ČPOK), která chce podporovat obchod mezi oběma zeměmi.

Komoru zaštítila portugalská velvyslankyně v České republice Manuela Franco. „Hlavním cílem komory je napomáhat rozvoji vzájemného obchodu a spolupráce mezi českými a portugalskými podnikatelskými subjekty,“ uvedla Franco.

Česká republika má s Portugalskem dlouhodobě aktivní obchodní bilanci, v roce 2015 tam vyvezla zboží za zhruba 12,9 miliardy korun a dovezla zboží v hodnotě asi 10,2 miliardy korun. Česko do Portugalska vyváží zejména osobní vozy a automobilové součástky, radionavigační přístroje či zpracovatelské výrobky.


Přečtěte si o hospodaření Portugalska:

Portugalský rozpočtový deficit loni klesl na novodobé minimum

Centrum Lisabonu


V dovozu tvoří většinu objemu tabák, elektronika, léky nebo dřevná buničina, která se používá na výrobu papíru.

Podle velvyslankyně je třeba, aby se země blíže poznaly, pak budou i víc obchodovat. „Prvním krokem je prodej například olivového oleje nebo vína v supermarketech. Když portugalské výrobky lidé neznají, tak si je nekoupí,“ řekla velvyslankyně.

Vývoj obchodní výměny ČR-Portugalsko

 Obchodní bilance ČR-Portugalsko

Zdroj: BusinessInfo.cz

Nejznámější je podle ní portské víno, tedy dolihovaný (fortifikovaný) vinný nápoj pocházející z vinic podél údolí portugalské řeky Douro, nikoliv tiché víno. V Česku se prodávají například značky Royal Oporto či Sandeman. V supermarketech je často k dostání i značka Old Porter, což ale portské víno není, protože pochází ze Španělska.

Komora má v současnosti tři členy. Právní kancelář PwC Legal, jejíž řídící partner Bořivoj Líbal je i předsedou ČPOK, dále portugalskou stavební firmu Mota-Engil Central Europe a firmu ONEbit hosting.

BRAND24

Dále čtěte:

Komentář: Kruhy v čaji

 Čajová plantáž - ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).