Menu Zavřít

Poprvé po 12 letech bez dotací: České exportní bance se loni dařilo

28. 3. 2017
Autor: ČTK

Česká exportní banka (ČEB) loni poprvé za 12 let nežádala o žádné dotace ze státního rozpočtu. Čistý zisk banky dosáhl 418 milionů korun. Na Žofínském fóru k exportu to řekl generální ředitel banky Karel Bureš. V roce 2015 měla banka ztrátu 141 milionů Kč.

Podle zprávy, kterou v únoru projednala vláda, klesl podíl problémových úvěrů ČEB se selháním dlužníka na konci loňského roku na zhruba 43 procent. Na konci roku 2015 tvořily nestandardní, pochybné či ztrátové pohledávky banky 42,2 miliardy korun, tj. 51,8 procenta. „Za rok 2016 se podle předběžných výsledků očekává pokles podílu úvěrů se selháním k hranici zhruba 43 procent,“ uvádí zpráva.

Nesplácené pohledávky pocházejí z let 2007 až 2011 z budování skláren, továren a elektráren, kterým posílali stroje a vybavení čeští výrobci. Některé problematické obchodní případy z tohoto období vyšetřuje policie.

Na základě požadavku ČEB z ledna 2016 vláda schválila bance dotaci na krytí ztráty z podpořeného financování za poslední čtvrtletí 2015 ve výši 3,82 miliardy Kč. Šlo o úhradu ztrát, které bance vznikly v souvislosti s nesplácením úvěru na stavbu elektrárny Poljarnaja v ruském Salechardu.

Nepříznivě se nyní vyvíjí projekt výstavby elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku, který financuje ČEB a který je pojištěn EGAP. Úvěr činí zhruba 13 miliard Kč, nesplacená výše jistiny dosahuje 11,7 miliardy Kč. Pojistná angažovanost EGAP je 16,1 miliardy Kč.

BRAND24

ČEB je součástí systému státní podpory exportu. Českým vývozcům poskytuje finanční produkty a poradenství pro export do rizikovějších teritorií a na nové perspektivní trhy. ČEB je vlastněna čtyřmi ministerstvy a EGAP (Exportní garanční a pojišťovací společností).


O české exportní bance čtěte více:

Exportní banka by mohla získat tureckou elektrárnu

Podíl problémových úvěrů ČEB na podporu exportu klesl pod polovinu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).