Menu Zavřít

Photon Energy začíná investovat v Maďarsku

12. 4. 2017
Autor: Pixabay.com

Mezinárodní solární společnost s českými kořeny Photon Energy N.V. začíná investovat v Maďarsku. Společnost v zemi založila dceřinou společnost a vyvíjí několik projektů s celkovou kapacitou šest megawattů. Instalovaný výkon všech solárních elektráren v Česku činil na konci loňského roku podle dat Energetického regulačního úřadu 2047 MW.

„V minulosti jsme se správně rozhodli, že nevstoupíme na tehdy slibně se tvářící trhy jako Bulharsko, Rumunsko a Turecko. Dnes jsme přesvědčeni, že Maďarsko je správná volba, a chceme tam zrealizovat alespoň 50 MW nových projektů jak pro vlastní portfolio, tak pro externí zákazníky. Věříme, že s výstavbou prvních projektů začneme ještě letos,“ uvedl generální ředitel Photon Energy Georg Hotar. Plánovanou výši investic v Maďarsku firma nespecifikovala.

Například v Bulharsku mají dlouhodobé problémy s tamními úřady jak energetická skupina ČEZ, tak skupina Energo-Pro Group, která sídlí v Praze. Obě firmy proto proti zemi zahájily mezinárodní arbitráž. ČEZ krok mimo jiné odůvodnil dlouhodobě se nezlepšující kritickou situací na tamním energetickém trhu.

Photon Energy byla založena v roce 2008 v Praze, současné sídlo společnosti je v Amsterdamu. Další kanceláře má firma v Česku, na Slovensku, ve Švýcarsku a v Austrálii. Společnost dosud postavila v Evropě a Austrálii fotovoltaické elektrárny s výkonem více než 50 MW. Divize Photon Energy Operations poskytuje provoz, servis a monitoring fotovoltaických elektráren s výkonem více než 200 MW, z toho skoro 100 MW v Česku.


Čtěte více o problémech solárního průmyslu v Česku:

Tažení proti fotovoltaice: policie obvinila spolumajitele Solar Global

Ilustrační foto


Společnost mimo jiné na konci loňského roku oznámila, že postaví za 915 milionů korun dvě solární elektrárny v Austrálii. Zahájení výstavby plánuje v polovině letošního roku. Na financování chce Photon Energy použít peníze z emise dluhopisů v celkovém objemu až 1,05 miliardy korun, kterou v Česku loni vydala. Obě elektrárny dohromady budou mít výkon 34 megawattů.

Photon Energy N.V. se loni propadla do ztráty 55,1 milionu korun. V roce 2015 činila čistá ztráta společnosti 20,5 milionu korun. Pokles byl podle dřívějšího vyjádření firmy způsoben přeceněním derivatů. Výnosy společnosti loni meziročně klesly o 1,7 procenta na 353,8 milionu korun.

BRAND24

Firma loni vstoupila na alternativní trh pražské burzy. Její akcie jsou obchodovány na trhu Free Market, který není hlavním trhem burzy.

Čtěte dále:

Čeští solárníci chtějí dobýt trh v Chile. Solek Group vydá dluhopisy za 500 milionů

Solární boom v Kalifornii stahuje ceny elektřiny do záporného pásma

Největším trhem pro solár může být v budoucnu Indie


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).