Menu Zavřít

Největší emailový podvod stál firmu v USA sto milionů dolarů

19. 4. 2016
Autor: Archiv Euro

Stinnou stránku emailové komunikace poznala minulý rok americká společnost, když si skupina hackerů vytvořila falešné emailové adresy a vydávala se za dodavatele firmy. Obrala ji o 100 milionů dolarů (téměř 2,4 miliard korun), které se posléze objevily v kyperské bance. Podobných útoků celosvětově přibývá.

Případ je podle amerických úřadů dosud největším případem praktiky zvané „business email compromise“, kdy kybernetičtí zločinci napadají firmy, které mají zahraniční dodavatele nebo běžně využívají bankovních převodů. Takových podvodů globálně přibývá. Nesou totiž málo rizika a mohou vydělat mnoho peněz.

Podle FBI od října 2013 do letošního února více než 17 tisíc společností v 79 zemích po celém světě bylo tímto způsobem okradeno o 2,3 miliardy dolarů (přes 50 miliard korun), uvedla agentura Reuters.

BRAND24

Zmíněná největší kauza se odehrála loni v létě. Nejmenovaná firma odeslala své peníze do banky na Kypru pro údajného asijského dodavatele, podezřelé transakce si ovšem všimli zaměstnanci Eurobank Cyprus.

Podle amerických úřadů již banka 74 milionů dolarů postižené společnosti vrátila. Firma se nyní soudí o zbylých přibližně 25 milionů, které byly odeslány na desítky bankovních účtů po celém světě, včetně Slovenska, Maďarska, Estonska nebo Hongkongu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).