Menu Zavřít

Kde se pracuje nejlíp? Česko je 23. na světě, předčilo i Francii

16. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

V globálním žebříčku hodnotícím atraktivitu 118 zemí z hlediska pracovních podmínek a příležitostí skončilo Česko na 23. místě. Předčilo státy jako Francie, Itálie, Španělsko či sousední Polsko i Slovensko. Nejatraktivnější zemí pro práci je podle žebříčku Švýcarsko, následují Singapur, Británie, USA a Švédsko. Vyplývá to ze studie Global Talent Competitiveness Index (GTCI).

Studii počtvrté vypracovala organizace Business School for the World ve spolupráci s personální agenturou Adecco Group a Human Capital Leadership Institute. Materiál hodnotil země z hlediska podmínek trhu, obchodu a jejich regulace, hospodářského růstu, vzdělávacího systému, politiky zaměstnanosti, provázanosti veřejných i soukromých institucí, životní úrovně a stylu a celkové atraktivity země pro kvalifikované pracovníky. Lídry žebříčku spojují výrazné přizpůsobení vzdělávacího systému potřebám ekonomiky, vysoká mobilita a flexibilita práce nebo velké množství příležitostí pro kariérní rozvoj.


Česko je země živnostníků. Přečtěte si více:

Země živnostníků: oprávnění má v Česku každý pátý Čech

živnostník


Nadprůměrné hodnocení Češi získali především díky vysoké úrovni odborných a technických dovedností, pozitivně byly hodnoceny také předpoklady země pro další rozvoj příznivého podnikatelského prostředí. V čem by se Česko naopak mělo zlepšit, aby i v budoucnu obstálo v mezinárodní konkurenci a dokázalo si udržet, přilákat i vychovat kvalifikovanou pracovní sílu, je zejména efektivní kooperace soukromého a státního sektoru.


Máte zaměstnance? Podívejte se na zaměstnanecké benefity z daňového pohledu


V rámci jednotlivých kategorií dopadli Češi nejlépe v úrovni odborných a technických dovedností, kde obsadili pátou příčku. K dobrému umístění přispěla také aktuální síla tuzemské ekonomiky i rostoucí důraz na udržitelný rozvoj. „V kategorii států východní a jižní Evropy dosáhlo Česko jednoznačně nejlepších výsledků ve všech sledovaných parametrech,“ uvedl ředitel Adecco ČR Ondřej Wysoglad.

pořadí země
1. Švýcarsko
2. Singapur
3. Velká Británie
4. USA
5. Švédsko
6. Austrálie
7. Lucembursko
8. Dánsko
9. Finsko
10. Norsko
17. Německo
18. Rakousko
23. ČR
37. Slovensko
38. Polsko

Zdroj: Adecco

BRAND24

Ve studii byla letos poprvé sledována i některá světová města. Do první pětice se zařadila Kodaň, Curych, Helsinky, San Francisco a Göteborg. Z českých měst se na 23. příčce umístilo Brno. „Historicky studentské město stále láká mladé talenty a přispívá k jejich dalšímu rozvoji. Brno je navíc velmi atraktivní pro firmy, a to především z oblasti IT a vývoje,“ upozornil Wysoglad. Do pilotního měření nicméně byla zapojena pouze města, která měla k dispozici data odpovídající vstupním požadavkům studie. Například Praha z tohoto důvodu letos nebyla hodnocena.


Přečtěte si o čerstvé výhodě francouzských zaměstnanců:

Práce jen v práci: francouzští zaměstnanci získali další benefit


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).