Menu Zavřít

Insolvenční správce neuznal dvě třetiny pohledávek za ČKD Praha DIZ

26. 6. 2017
Autor: Archiv Euro

Insolvenční správce neuznal pohledávky za strojírenskou firmou ČKD Praha DIZ za 4,78 miliardy korun, uvedl soudce Jaroslav Suchý. Jde o dvě třetiny z celkově přihlášených 7,25 miliardy korun. Dohromady se přihlásilo 542 věřitelů.

Největší pohledávku 1,65 miliardy korun přihlásila Komerční banka, správce jí uznal 927 milionů korun. ČKD Praha DIZ je od loňského září v úpadku. O tom, jestli bude vyřešen reorganizací nebo konkurzem, dnes rozhodne schůze věřitelů.

ČKD Praha DIZ jako dlužník uznal pohledávky zhruba za 2,5 miliardy korun, tedy téměř ve stejné hodnotě jako insolvenční správce. „V případě konkurzu je podstatné stanovisko insolvenčního správce, při reorganizaci je stejně důležité stanovisko dlužníka,“ sdělil insolvenční správce Jiří Zrůstek.

Úpadek ČKD Praha DIZ loni v září prohlásil pražský městský soud. V sídle firmy loni v polovině května zasahovala protikorupční policie. Některá média tehdy psala, že ČKD Praha DIZ dluží na daních 791 milionů korun. Kvůli podezření z daňových podvodů byly následně firmě obstaveny bankovní účty.

V polovině června se po Petru Speychalovi stal novým majitelem generální ředitel firmy Robert Wolf. „Firma je v současné době stabilizovaná, platí mzdy, odvody a veškeré náklady. U insolvenčního správce má na kontě téměř 100 milionů korun. Můj cíl je v současnosti jasný. Znovuzrození společnosti a nastavení parametrů pro další činnost a reorganizaci ČKD Praha DIZ,“ řekl Wolf minulý týden.

BRAND24

ČKD Praha DIZ
Je jednou z firem holdingu ČKD Group. Firma aktuálně dokončuje zakázku na jihu Tuniska za 150 milionů korun. Kromě toho pracuje na elektrárně Adularyi nedaleko turecké Ankary za 1,2 miliardy korun. V roce 2015 firma vydělala 60 milionů korun, obrat se blížil ke čtyřem miliardám. „Přesné výsledky za loňský rok neznám. Letos očekávám oproti bývalé ČKD směšný obrat, v rozmezí 50 až 100 milionů korun, víc ne. Máme kalkulovaný i zisk,“ dodal majitel.

Počet zaměstnanců se po loňském květnovém zásahu výrazně snížil z několika stovek na současných 12. Jak uvedl Wolf, v současnosti je v kontaktu s 80 procenty bývalých projektových ředitelů. V případě nových projektů jsou podle něj někteří připraveni znovu spolupracovat.

Firma vedla spor s pražským magistrátem o platby za práce na tunelu Blanka. Arbitrážní soud loni v srpnu rozhodl, že Praha firmě požadovaných zhruba 1,7 miliardy korun nemusí zaplatit. „Určitě se budu snažit o narovnání vztahů s Prahou a ukončení sporů, které nepřinesly nic dobrého Praze ani ČKD,“ doplnil Wolf.

Dále čtěte:

Nový majitel ČKD Praha DIZ Wolf: Naše pohledávky přesahují tři miliardy

Arbitráž s Prahou nepomohla. ČKD DIZ míří do úpadku

Krúpa koupil pohledávky za ČKD Praha DIZ v objemu 175 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).