Menu Zavřít

Číňané skupují americké reality. Bojí se pádu jüanu

15. 7. 2016
Autor: CC BY 2.0: Chelovek via Flickr

Za poslední dva roky Číňané nakoupili nejvíce amerických nemovitostí a také za nejvyšší částky. Vedou je k tomu obavy z reálného stavu čínské ekonomiky a z oslabování vlastní měny. Sílící dolar představuje jistotu, přestože dostupnost realit omezuje.

Podle serveru Asiasociety.org rostl mezi lety 2010 a 2015 objem čínských investic na realitním trhu v USA každoročně v průměru o 20 procent.

Za poslední dva roky pak Číňané ze zahraničních kupců nakoupili realit nejvíce: celkem 29 tisíc v hodnotě 27,3 miliardy dolarů. To představuje více než čtvrtinu všech nemovitostí prodaných na území USA do zahraničních rukou.

Objem peněz, který v současnosti Číňané drží v amerických realitách, podle serveru CNBC přesahuje částku tří set miliard dolarů. Většinu z toho mají investoři v cenných papírech vztahujících se k hypotékám. Zbytek pak tvoří investice do komerčních a obytných nemovitostí.

Přečtěte si, kam směřují čínské investice:

Číňané se zaměřili na Evropu, provedli v ní rekordní počet akvizic

Čínské akciové trhy

Během posledních dvou let také Číňané podle časopisu Forbes nakupovali v USA ze všech zahraničních kupců nejdráže. Za každou z nemovitostí utratili v průměru 936 tisíc dolarů. Zajímají je především centra velkých měst a luxus. Britové, kteří mají podobný vkus, však v daném období za jednu nemovitost dali podstatně méně (598 tisíc dolarů).

Slabý jüan značí skrytou krizi

„Čínské společnosti a jednotlivci pokračují ve vyvádění peněz z vlastní ekonomiky v důsledku setrvalého zpomalování ekonomiky,“ píše Min Zeng, komentátor listu Wall Street Journal. Do amerických realit čínské investory žene obava z ekonomické stagnace, kterou Peking dlouhodobě maskuje pravidelnou devalvací jüanu.


Rezervace nemovitosti: jak nepřijít o peníze?

Smlouva o bezúročnou půjčku


Díky vládní politice se juan koncem června dostal vůči dolaru na šestileté minimum. Podle analytiků banky Goldman Sachs by však do konce roku mohl oslabit ještě více a klesnout až na úroveň 7 až 7,5 jüanu za dolar. S tím souhlasí i odhady britského hedgeového fondu Omni Partners z počátku tohoto roku.

BRAND24

Atraktivita Spojených států díky posilování dolaru, zčásti i v důsledku brexitu pro uložení peněz vzrostla. Na druhé straně silný dolar zhoršuje finanční dostupnost investic, v současnosti zejména pro Brity a občany eurozóny.

Podle konzultační agentury Rosen Consulting by měl objem čínských investic na realitním trhu v USA růst i nadále. Na špičku by se prý mohl dostat někdy kolem roku 2020.


Přečtěte si o plánovaném čínském superměstě:

Východní supermetropole. Čína myslí 30 let dopředu

 Pohled na Hong Kong ze čtvrti The Peak, kde se nachází momentálně nejdražší ulice světa

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).