Menu Zavřít

ČEZ došla trpělivost. Po Bulharech chce stovky milionů eur

12. 7. 2016
Autor: Petr Horký

Energetická skupina ČEZ zahájila mezinárodní investiční arbitráž proti Bulharsku. ČEZ se k tomu rozhodl po řadě zásahů bulharských institucí poškozujících podnikání společností v zemi a v důsledku dlouhodobě se nezlepšující kritické situace na tamním energetickém trhu. Výše nároku se pohybuje v řádu stovek milionů eur.

S bulharskými úřady má ČEZ problémy delší dobu. Loni v květnu dostala firma od bulharského antimonopolního úřadu pokutu 1,24 milionu leva (17,1 milionu korun) za zneužití dominantního postavení na trhu. O měsíc později úřad udělil za zneužití dominantního postavení pokuty místním distributorům energie, jejichž vlastníky jsou české společnosti ČEZ a Energo-Pro a rakouská EVN. Distributoři podle úřadu stanovili nepřiměřeně vysoké ceny za užívání nízkonapěťové rozvodné sítě, čímž byla omezena konkurence. Z dalšího zneužití dominantní pozice pak obvinil úřad ČEZ letos v květnu.

Společnost dnes uvedla, že opakovaně vyzývala bulharskou vládu k urychlené nápravě současného stavu a kompenzaci vzniklých škod. Připomněla, že v listopadu loňského roku zaslala bulharské vládě formální předžalobní výzvu, ve které žádala o vyřešení sporu smírčí cestou a vyhradila si právo zahájit investiční arbitráž.

Bulharská strana podle firmy možnost řešení sporu smírčí cestou během této doby nevyužila. „Jsme připraveni chránit naše investice všemi možnými prostředky, a arbitráž je tudíž dalším logickým krokem,“ uvedl dnes šéf divize vnější vztahy a regulace ČEZ Ivo Hlaváč.

ČEZ vstoupil na bulharský trh ke konci roku 2004. Jeho distribuční i prodejní společnost zde obsluhuje přibližně tři miliony zákazníků, zejména v západní části Bulharska. Firma zde vlastní i další aktiva, mimo jiné i černouhelnou elektrárnu ve Varně, jejíž provoz byl v lednu 2015 pozastaven.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

Opakované problémy ČEZ s bulharskými úřady
2013:
10. února - V řadě bulharských měst propukly protesty proti údajně předraženým cenám elektřiny. Účastníci se mimo jiné dožadovali znárodnění distribučních sítí v držení rakouské společnosti EVN a českých firem ČEZ a Energo-Pro.
19. února - Bulharský premiér Bojko Borisov se pokusil zmírnit protesty obyvatel příslibem snížení cen elektřiny a tvrdého postupu proti ČEZ. Státní regulační úřad zahájil proces, který mohl vést k odebrání licence ČEZ Bulgaria. O den později Borisov podal demisi.
27. února - Bulharská prokuratura, regulační úřad a daňoví kontroloři zahájili kontrolu ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN.
17. března - Bulharský generální prokurátor požádal o odebrání licence ČEZ.
28. března - Bulharský antimonopolní úřad zahájil vyšetřování ČEZ, Energo-Pro a EVN kvůli podezření, že chtěly společným postupem znesnadnit spotřebitelům změnu dodavatele energie.
29. března - ČEZ poslal k Evropské komisi stížnost na bulharské úřady.
16. dubna - Bulharský regulační úřad začal projednávat možnost odejmutí licence ČEZ.
28. června - Bulharský parlament schválil změny umožňující snížení cen elektřiny.
14. listopadu - Bulharský energetický regulační úřad rozhodl zastavit řízení o odebrání licence ČEZ. Nenašel pochybení.
31. prosince - ČEZ oznámil, že se bude soudní cestou bránit proti rozhodnutí bulharského regulátora snížit ceny elektřiny.
2014:
16. března - Bulharské ministerstvo energetiky pohrozilo zahraničním distributorům odebráním licence, pokud státní energetické společnosti NEK neuhradí údajné dlužné poplatky. Firmy ČEZ, Energo-Pro a EVN jakékoliv dluhy odmítly s tím, že NEK naopak dluží jim.
19. března - Bulharský regulátor zahájil další kroky k odebrání licencí na prodej elektřiny firmám ČEZ, Energo-Pro a EVN, jež ve stanovené lhůtě neuhradily údajný dluh vůči NEK.
13. května - Bulharský antimonopolní úřad obvinil ČEZ, Energo-Pro a EVN ze zneužití postavení na trhu. Poskytovatelům televizních a telefonických služeb a internetu prý stanovily nesmyslně vysoké ceny za přístup k rozvodným sítím.
14. května - Bulharský regulátor oznámil, že hodlá pokutovat ČEZ a Energo-Pro i EVN za více než 2600 nedostatků, jichž se ve svých aktivitách dopustily od roku 2008.
25. července - Bulharský antimonopolní úřad obvinil ČEZ, Energo-Pro a EVN ze zneužití dominantního postavení. Údajně znesnadňovaly změnu dodavatele a nákup energie na volném trhu.
13. prosince - ČEZ oznámil, že od ledna 2015 zastavuje provoz uhelné elektrárny ve Varně, která nesplňovala ekologické limity.
2015:
18. května - Bulharský antimonopolní úřad vyměřil tamní divizi ČEZ pokutu 1,25 milionu leva (17,5 milionu Kč) za zneužívání dominantní pozice. ČEZ odkládal podpis dohody o koupi zařízení potřebného k připojení bulharského investora k síti.
2. června - Antimonopolní úřad v Bulharsku udělil pokuty místním distributorům energie vlastněným ČEZ, Energo-Pro a EVN za zneužívání dominantního postavení na trhu. Nejvíce měl zaplatit ČEZ, a to 558.446 leva (7,8 milionu Kč).
19. listopadu 2015 - ČEZ oficiálně oznámil bulharské vládě záměr vést mezinárodní arbitráž kvůli neochránění investice, pokud nedosáhne rychlé nápravy a kompenzace škod.
2016:
16. května - Bulharský úřad obvinil jeden z distribučních podniků ČEZ z dalšího zneužívání dominantního postavení na trhu. Distribuční podnik ČEZ konal podle úřadu proti zájmům spotřebitelů, když odmítl jedné místní firmě vyslovit souhlas s jejím připojením k síti.

Přečtěte si o dalších nárocích energetické firmy:

ČEZ žaluje státní firmu OTE o téměř 2 miliardy

BRAND24

ČEZ chce po Škodě JS miliardy za odstávky Dukovan

Budova společnosti ČEZ


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).