Menu Zavřít

Britská libra kvůli obavám z tvrdého brexitu prudce klesá

16. 1. 2017
Autor: čtk

Britská libra v dnešním obchodování v Asii zažila bleskový výprodej, takzvaný flash crash, a propadla se na nejnižší hodnoty od října. Reagovala tak na spekulace médií, podle nichž britská premiérka Theresa Mayová v úterním projevu signalizuje takzvaný tvrdý brexit, tedy ústup Británie od jednotného evropského trhu. Naopak japonský jen dnes na trhu roste díky nechuti investorů riskovat.

Libra během dne klesla až o 1,5 procenta vůči dolaru a o 2,5 procenta k jenu. Zprávy z Británie posunuly pozornost trhu od dolaru, který se dostal do tlaku v posledních dnech kvůli nervozitě kolem hospodářské politiky nového amerického prezidenta Donalda Trumpa po jeho pátečním nástupu do funkce.

Japonská měna dnes posiluje, protože mezi investory převažuje nechuť k rizikovým investicím. K dolaru jen posílil až na šestitýdenní maximum. Kolem 17:50 SEČ jen vůči dolaru vzrostl o 0,3 procenta na 114,10 JPY a k euru o 0,7 procenta na 120,96 JPY.

Dolar však ve stejnou dobu stoupl vůči euru, o to 0,4 procenta na 1,0601 USD. Dolarový index pak posílil o 0,2 procenta na 101,59 bodu. Minulý týden přitom index zažil nejhorší výkon od listopadového zvolení Trumpa.


O brexitu čtěte více:

Mayová: Naše úvahy o brexitu nejsou zmatené, v příštích týdnech představím strategii

Theresa Mayová (Zdroj: čtk)


Nová americká vláda by podle očekávání měla spustit opatření na podporu růstu a inflace, což by mohlo přimět centrální banku USA (Fed) zvýšit úrokové sazby rychleji. Mezi investory však také vyvolává obavy protekcionistický postoj Trumpa.

Během asijského obchodování se libra propadla až na 1,1983 USD, nejníže od počátku října, kdy libra klesla až o deset procent na nejnižší hodnotu od května 1985. Od červnového referenda o odchodu Británie z Evropské unie oslabila libra zhruba o 20 procent. Dolů ji tlačí zejména nejistota ohledně dopadů brexitu na ekonomiku a zahraniční obchod. Kolem 17:50 libra k dolaru ztrácela 1,1 procenta, vůči jenu 1,5 procenta a euru 0,7 procenta.

Vývoj kurzu libry k dolaru v posledních třech letech:

Kurz libry a dolaru

Zdroj: Trading Economics

Některá britská média o víkendu uvedla, že Mayová v projevu vyzve k vytvoření „skutečně globální Británie“ více otevřené světu. Britský ministr financí Philip Hammond německému listu Welt am Sonntag řekl, že Británie je připravena udělat cokoli bude třeba, aby ochránila svou ekonomiku - včetně toho, že se odvrátí od evropského trhu jinam.

BRAND24


Trump zkoušel Evropu z věrnosti. Čtěte více:

Odejdete z EU? Trumpův tým obvolával Evropu

Nový americký prezident Donald Trump zkazkám o údajném ruském hackerském útoku na centrálu americké demokratické strany evidentně nevěří.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).