Menu Zavřít

Americká firma míří na Měsíc. Má peníze, povolení a chce těžit

16. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Dostatek peněz, aby se jako první soukromá firma dostala na Měsíc, získala americká společnost Moon Express. Shromáždila již 45 milionů dolarů (1,14 miliardy korun) a netají se tím, že jejím cílem je na satelitu Země těžit vzácné prvky. Prvním krokem však bude na Měsíci získat snímky a data.

„Již máme dostatek zdrojů na to, abychom letěli na Měsíc,“ prohlásil šéf a spoluzakladatel společnosti Bob Richards dle serveru TheVerge. Moon Express byla založena v Kalifornii skupinou podnikatelů v roce 2010. Jedním z cílů firmy je na Měsíci těžit prvky, které jsou na Zemi vzácné.

Společnost aktuálně vybrala 20 milionů dolarů od převážně soukromých investorů a celkem nasbírala již 45 milionů. Peníze půjdou na měsíční misi, jež by se měla uskutečnit ještě letos. Moon Express jako první získala loni povolení od amerických úřadů k přistání na „neprozkoumaném osmém kontinentu“, jak zemský satelit označil Richards. Již rok předtím také jako první soukromá entita na světě dokončila a úspěšně otestovala přistávací modul MX-1.

Pokud modul na Měsíci přistane ještě letos, a nepředběhne ho žádný konkurenční projekt, stane se prvním soukromým modulem na Měsíci. Dosud se něco podobného podařilo pouze vládním agenturám Spojených států, Sovětského svazu a Číny.

Za toto prvenství (při splnění dalších podmínek jako třeba ujetí 500 metrů po povrchu) firmu čeká výhra v mezinárodní soutěži Google Lunar XPrize. Z 16 původních účastníků aktuálně v závodu zůstává poslední pětice, která ohlásila let na Měsíc v letošním roce. Moon Express, která je před svými konkurenty napřed, si může polepšit o vítěznou cenu 20 milionů dolarů.


Kosmický byznys se v Česku vůbec nemá špatně. Čtěte:

České firmy pronikají do vesmírného byznysu

Vizualizace družice systému Galileo

Cílem první mise bude sběr snímků a dat. Problém pro Moon Express může znamenat raketa, která modul k Měsíci dopraví. Firma chce využít raketu Electron firmy Rocket Lab, která ovšem dosud nikdy nebyla testována – první zkouška se odehraje teprve tento měsíc.

Co jednou může Moon Express na Měsíci těžit? Vzácné prvky, kterým přibývá využití v nových technologiích. Patří mezi ně niob, dysprosium či yttrium. Nebo také hélium-3, což je lehčí a na Zemi extrémně vzácný izotop hélia s potenciálním využitím v termonukleární fúzi - „svatém grálu“ energetiky.

BRAND24

Od prvního letu je samozřejmě k těžbě daleko. Barack Obama v roce 2015 podepsal zákon, který těžbu na Měsíci soukromým společnostem umožňuje. Legálnost v USA ovšem není vše. Měsíc není pod suverénní zprávou jen jedné země.

Podle smlouvy OSN z roku 1967 průzkum a využití nebeských těles musí vést k užitku všech zemí a navíc je zakázána aktivita, která by vedla k poškození těles nebo kontaminaci vesmíru. Těžba je za těchto podmínek silně kontroverzní a problematické téma, jež mezinárodní právo bude muset teprve upravit, píše web PulseHeadlines.

Hotel ve vesmíru? Ambiciózní modul má zamířit k ISS v roce 2020

Vesmírná loď Cygnus ue uachytila na ramenu stanice ISS

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).