Menu Zavřít

Zeman se zase rozpovídal. Chce pokračovat ve svém ústavním puči

9. 10. 2017
Autor: Redakce

Prezident Miloš Zeman je naše jistota. Dejte mu mikrofon a sebehorší publikum a o adekvátní zábavu máte postaráno. Kam se hrabe vesměs bídný český stand-up! Naposled se Zeman rozpovídal na TV Barrandov, kde jinak jen dokola běží 30 případů jeho jmenovce. A znovu je z toho další pokus o ústavní puč.

Ty předchozí si ještě dobře pamatujeme, stály totiž fakt za to. Krátce po svém zvolení Zeman prostě najmenoval vládu svých kamarádů, jimž chtěl pomoct v následujících volbách. Po nich se účastnil hradního puče proti premiérovi a tehdejšímu šéfovi vítězné ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, jehož si dávno předtím předsevzal zadupat do země – jako by v tom nešťastný Sobotka potřeboval pomoc. Letos jsme si v přímém přenosu užili ústavní trauma s prezidentskou holí, zatímco Sobotka s rozhodností sobě vlastní (ne)odvolával vládu, sebe, Andreje Babiše a další.

Teď Zeman vyrazil k dalšímu útoku na ústavu. Zatímco hned po svém zvolení slíbil „extenzivní“ pojetí prezidentství, opírající se o „extenzivní“ pojetí ústavy, které v praxi znamená její znásilnění, teď si rovnou řekl o prezidentský systém. V televizi totiž požádal o zákonodárnou moc, pravomoc odvolat nebo nejmenovat ministra, pokud se mu nelíbí, a taky nutnost ústavní poslanecké většiny pro přehlasování prezidentského veta.


Drahoš první, Zeman poslední. Ve hře o nejméně špatného prezidenta hlasovalo 200 tisíc lidí

 Prezidentská zástava


Plus si samozřejmě také řekl o absolutní moc při udílení státních vyznamenání, tady chce od potřeby jeho spolupodpisu osvobodit premiéra. Což vlastně může všechny budoucí premiéry těšit, protože z předávání Zemanových vyznamenání se stala obludná fraška. František Ringo Čech, Filip Renč, bolševičtí exministři nebo bývalí estébáci, které Zeman vyznamenal, by o tom mohli vyprávět.

Jenže zatímco vyznamenání jsou v podstatě jen hradní kolorit, ostatní pravomoci v našem politickém systému a hlavně permanentní krizové situaci dělají z prezidenta vládce. Zeman samozřejmě moc dobře ví, že málokterá koalice vládne ústavní většinou, takže by jí mohl vetovat jakýkoli zákon a nonstop ji tím vydírat.


Zeman vyznamená vídeňského starostu Häupla. Ten s ním nechtěl mít nic společného

 Vídeňský starosta Michael Häupl

BRAND24


A zvlášť v situaci, jaká nás nejspíš čeká po volbách: představte si třeba, jak prezident cenově soutěží s vládou o hlasy potřebných poslanců od Tomia Okamury nebo Pirátů. Miliardové zakázky v Kyrgyzstánu pro v podstatě neexistující firmy politických sponzorů by vedle toho byly ještě standardní, jak politici říkají svým nejhorším levárnám. A to radši úplně ponechám stranou, co by taková moc v hlavě způsobila Jiřímu Ovčáčkovi.

Přečtěte si další komentáře Petra Holce:

Piráti olupují Kalouska o voliče. Ve sněmovně chtějí oloupit i ostatní

Esej: Na Hradě se každý zblázní. Českým prezidentům překáží ústava

Buď vlastenec, nenáviď svou vlast

Přidejte učitelům, hasičům, policistům. A ostatní vyhoďte

Vypukla horká volební kampaň. Už brzy možná přijde ledová sprcha

Za volbu prezidenta auto všem, nejen Kulhánkovým fanouškům

Zaorálek je dobrý volební lídr. Jeho nenávist je upřímná

Když vlast zavolá. Kdy přestaneme být banánovou republikou bez banánů?

Gazdík neztratí identitu. Nikdy ji neměl


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).