Menu Zavřít

Ano, bude netradičně

12. 10. 2014
Autor: Euro

Komunální volby mají triumfálního vítěze: ANO Andreje Babiše. Nezískalo sice absolutně nejvíc mandátů, protože ve spoustě obcí nekandidovalo, vyhrálo ale v devíti krajských městech včetně Prahy.

Že Babiš všechny zválcoval, poznáte i z povolebních reakcí ostatních lídrů. Když například premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka mluví o stmelení vládní koalice, víte, že je zle. A stejně tak když se šéf ODS Petr Fiala raduje z nové cesty, jíž se jeho strana vydala. Ani se nedivím, že na tiskovce vedle něj stojící Jana Černochová při jeho projevu zadržovala slzy. Takhle nějak vypadá cesta do pekla.

Sám Babiš své vítězství komentoval slovy, že porazil tradiční politické strany. Z toho logicky vyplývá, že své ANO považuje za stranu netradiční - a vůbec se neplete. Žádná tradiční strana ještě nikdy nevyhrála volby s tím, že všechno prostě zařídí. Žádná tradiční strana mě taky neodmítla vpustit na svůj volební štáb s odůvodněním, že neumí vyřešit situaci, kdy sice stojím s novinářským průkazem v recepci, ale nejsem na seznamu akreditovaných novinářů. Jak pak mám Babišovi věřit, že prostě zařídí mnohem složitější věci?

Ale zpět k jeho volebnímu triumfu, který nic nesymbolizuje tak jako vítězství ANO v Praze. Metropole vždy volila pravicově a velmi tradičně, viz dlouholetá vítězství ODS a poté TOP 09, případně jasná pražská výhra Karla Schwarzenberga v prezidentských volbách. A když už začala ztrácet voliče ODS, protože hrála stále falešnější noty, nahradila výpadek TOP 09; součet jejich hlasů v roce 2010 se zhruba rovnal zisku ODS z roku 2006, tedy přes 50 procent. Teď dají dohromady bídných 30 procent. Není to samozřejmě přesné, ale zmíněný úbytek 20 procent se přibližně rovná pražskému zisku ANO. To podle dat nejvíc sbírá pravicové, tedy tradiční voliče. A taky podnikatele, předtím oporu ODS.

Babiše to jistě může těšit, ostatně největší džihád vyhlásil právě ODS a stínovému šéfovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Být však jím, ještě se úplně nesměju. ANO má totiž ze všech stran nejméně stabilní skupinu voličů: ve srovnání s loňskými sněmovními volbami jich vyměnilo plných 50 procent. I proto musí před volbami mobilizovat mnohem víc než tradiční strany, které mívají část voličů jistou. To samozřejmě nevadí, dokud funguje fenomén Babiš, případně dokud za vás mobilizují i jiné strany. Co ale potom? Právě to nyní řeší TOP 09 s mizejícím fenoménem knížete. Ukazuje se totiž, že udělat mladého punkera-spasitele z Kalouska je o něco složitější.

Nestabilní elektorát je mimochodem i důvod, proč se Babiš tolik brání politickému programu a místo něj slibuje všechno všem; zatímco program vás vymezuje, bez něj jste něco jako Karel Gott: každému můžete rozdat jeho díl radosti. Problém je, že podobným stylem nemůžete moc dlouho vyhrávat volby. Voliči totiž začnou chtít konkrétní výsledky, a ty se obvykle odvíjejí od konkrétního programu. Jenže tím není každodenní improvizace ani ministerské audity, i ty jednou skončí. I ANO se proto bude muset stát tradiční stranou, má-li přežít. Při pohledu na jeho cirkusové personálie i vůdcovské způsoby fungování si nicméně můžeme být jisti, že zatím bude hodně netradičně.


Ke komunálním a senátním volbám čtěte:

Petr Just: Babiš se raduje ve městech, TOP 09 potvrdila závislost na STAN

Zahraniční agentury: Volby jsou triumfem Babiše

BRAND24

Babiš doporučení pro Senát dávat nebude. TOP 09 vyzvala k podpoře ODS

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).