Menu Zavřít

Smrt Afghánce: čtyřem Čechům hrozí tři roky vězení

25. 7. 2019
Autor: ČTK

Státní zastupitelství oznámilo, že v souvislosti s loňským úmrtím afghánského vojáka stíhá čtyři osoby.

“V souvislosti s prověřováním okolností úmrtí příslušníka afghánských ozbrojených sil bylo zahájeno trestní stíhání čtyř osob,” potvrzuje Aleš Cimbala, mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze.

Čtyři čeští vojáci si vyslechli obvinění z toho, že neoznámili trestný čin svému nadřízenému. To znamená, že každému z nich hrozí až tři roky vězení.

“Žádné další informace, včetně informací směřujících k totožnosti obviněných osob, nelze s ohledem na probíhající vyšetřování sdělovat,” odmítl Cimbala cokoliv dalšího konkretizovat. S největší pravděpodobností nicméně jde o příslušníky 601. skupiny speciálních sil z Prostějova.


Noční odplata se povedla. Afghánská speciální operace po deseti letech očima vojáka

 Speciální vojenská operace, při které byl 17. října 2008 dopaden šéf talibánské buňky


Aktuální dění je vyústěním událostí z loňského října, kdy v Afghánistánu nejdřív padl český psovod Tomáš Procházka, poté co jej na základně Šindánd zastřelil devatenáctiletý afghánský voják Vahidulláh Chán. Ten pak skončil ve vazbě pod dohledem českých a amerických vojáků, ke svým kolegům se Chán podle informací deníku New York Times vrátil zbitý a v bezvědomí a následně zemřel.

Poté co loni v srpnu ztratila česká armáda pod Hindúkušem tři vojáky, příslušníci elitní 601. skupiny speciálních sil začali české kontingenty podle dostupných informací chránit a pátrat po strůjcích atentátů. Když už v zemi operovali, 22. října Chán zastřelil Procházku.

BRAND24

Čtěte také:

Cestování na povel. Čeští vojáci míří nejen do bojových misí

Komentář: Armádní nákupy: než se obchod schválí, technika je zastaralá

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).