Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Ministerstvo průmyslu poradí, jak podnikat na vnitřním trhu EU

Ministerstvo průmyslu a obchodu zve na cyklus regionálních seminářů Vnitřní trh EU z…

7 bodů, jak vybrat to správné MBA studium a nenaletět

Každý, koho zajímá celoživotní vzdělávání nebo jehož kariérní metou jsou manažerské…

Hledáte vysokou školu s jistotou uplatnění v oboru? Zaměřte se na studium cestovního ruchu!

Vystudovat vysokou školu se u nás stalo prakticky nutností, kdo nemá titul, na toho je…

Svět plýtvá s potravinami. Ročně se vyhodí jídlo za 22 bilionů korun

16. října 2018, 17:33 - čtk
16. října 2018, 17:33

Až třetina celosvětově vyprodukovaných potravin se vůbec nevyužije, ročně se vyhodí jídlo v hodnotě 990 miliard dolarů (22 bilionů korun), uvádí materiál Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) vydaný při příležitosti dnešního Světového dne výživy. Přestože planeta je schopna uživit celé lidstvo, 821 milionů lidí loni trpělo hladem. Uvedla to společnost Storyous.

Problémem je ale zároveň obezita, která trápí 672 milionů lidí především z bohatších regionů. „Tento rozdíl se podepisuje i na zacházení s jídlem - zatímco v chudých a rozvíjejících se státech je ho často nedostatek, v bohatších zemích se jídlem plýtvá,“ píše se ve zprávě. Na následky nadváhy podle FAO ročně zemře 3,4 milionu lidí.

Jídlo v hodnotě zhruba 680 miliard dolarů (téměř 70 procent) se podle agentury OSN vyhodí ve vyspělých státech. Podle Igora Třeslína, ředitele společnosti Storyous, jež skladové zásoby a spotřebu pomáhá monitorovat, se plýtvá i v Česku. „V roce 2017 se v tuzemsku jen v pohostinství vyhodilo přes 100 tisíc tun potravin,“ poznamenal.


Co nás bude živit? Devět miliard lidí může pomoci nakrmit genetická editace potravin


Podle FAO je důležité pro boj s hladem zásadně snížit plýtvání potravinami a využívat lokální zdroje. „Velmi efektivní cestou ke snížení plýtvání je objednávání surovin u místních dodavatelů. Odpadne totiž dlouhá přeprava - už tu část potravin nepřečká. Mnoho restaurací už přišlo na to, že zákazníci jídlo z lokálních surovin oceňují. Jsou totiž čerstvé a každé ráno je možné objednat přesně tolik, kolik kuchyně za den spotřebuje,“ uvedl Třešlín.

Za plýtváním stojí podle zprávy Storyous také špatný odhad objednaného množství zboží, které následně obchod či restaurace neprodá, či nesprávný odhad spotřebitelů, kteří nevyužité či zkažené potraviny vyhazují.

Dále čtěte:

Neduživé zrno. Měnící se klima ničí český slad

V Česku přestala mizet bramborová pole. Díky novým skladům

Přestali jsme uvažovat selským rozumem, říká ekolog Josef Fanta

V Německu hnije úroda. Nemá ji kdo sklízet

Suroviny docházejí: kolik máme času? Uhlí vydrží 150 let, čerstvá voda 12


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 5.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
Banky loni poskytly hypotéky za více než 220 miliard. Hypotéky již nezdražují
Daně 2019: kdy podat a kdy zaplatit?
Jaké přílohy je třeba dodat k daňovému přiznání k dani z nemovitosti?
Zvýšení stravného a cestovních náhrad za pohonné hmoty v roce 2019
Kdo vlastní naše mobilní operátory?
Auta
Škoda Scala je o 70 tisíc dražší než Rapid. Jak si ale…
Mercedes-Benz v ČR opět jedničkou
Videodojmy: Ford Mustang Bullitt
Galerie: Podívejte se, jak v průběhu času rostly ledvinky na BMW řady 7
Nejvíce a nejméně prodávané značky na evropském trhu v roce 2018: VW je suverénní
Technologie
Google bude čelit další pokutě. Evropská komise vynese verdikt nad reklamním monopolem
Definitivní konec. Letos zemřou poslední dvě podporované řady Windows 10 Mobile
Sapphire vyrábí Radeony RX 570 se 16GB pamětí GDDR5. Kvůli těžbě kryptoměn
Čeští operátoři: Kdo je vlastní, kolik mají klientů a jak vydělávají?
Microsoft pozastavuje testování raných verzí aplikací [Windows Insider]
Hry pro příležitostné hráče